2 mei 2017 - 2 min leestijd

Versleten gereedschap duurzaam omslijpen tot nieuwe

Om moeilijk verspaanbare materialen zoals titanium te frezen of te boren worden hardmetalen gereedschappen gebruikt. Hoewel deze zeer hard en slijtvast zijn, is het gereedschap soms al na een half uur versleten. Het gereedschap kan enkele keren opnieuw geslepen worden, maar zal dan bij het schroot eindigen waar het wordt versnippert, vermengd, opnieuw gesinterd en wederom geslepen. Met het project ReTool van het Institut für Fertigungstechnik und Werkzeugmaschinen (IFW) en het Gesellschaft zur Förderung angewandter Informatik in Berlijn, hebben de onderzoekers een alternatief ontwikkeld. Uit het schrootgereedschap worden direct kleinere gereedschappen geslepen. Dit bespaart niet alleen waardevolle wolfraam, maar ook tot 50% kosten.

Om een nieuw kleiner gereedschap uit een oud gereedschap te verkrijgen analyseren en evalueren de technische wetenschappers de geometrie en de schade van de afzonderlijke afgekeurde gereedschappen. Vervolgens wordt er gekeken welk kleiner gereedschap er qua geometrie uit het afgekeurde gereedschap geslepen kan worden. Met een simulatieprogramma kan exact bekeken worden of het zinvol is om dit proces in gang te zetten. Vanuit economisch perspectief loont het volgens de onderzoekers om gereedschappen op deze manier te hergebruiken. Een gereedschap met een diameter van 25 mm kan bijvoorbeeld goed herslepen worden naar een gereedschap met een diameter van 20 mm. Je bespaart daarmee het materiaal dat nodig is om een nieuw gereedschap van 20 mm te produceren. En hoewel het omslijpproces iets duurder is als nieuw slijpen, zijn er op materiaalkosten flinke besparingen mogelijk.

 

Wolfraam reserves zijn begrensd

De noodzaak om zuinig met materialen zoals wolfraam om te gaan maakt deze omslijptechniek interessant voor de toekomst. Omdat de wereldwijde wolfraam reserve beperkt is en reserves in China, de belangrijkste producent van wolfraam, binnen enkele decennia uitgeput zijn, moet er gekeken worden naar duurzame manieren van gereedschapsproductie. In 2015 bijvoorbeeld bedroeg de wereldwijde productie van wolfraam tussen de 40.000 en 73.000 ton voor de productie van hardmetaal.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden