21 januari 2021 - 5 min leestijd

Wereld smacht naar fysieke beurs, TIMTOS 2021 krijgt primeur

TIMTOS 2021 wordt het eerste grote evenement in het corona-tijdperk. De Taiwanese machinebeurs, met zo’n zesduizend stands de twee-na-grootste vakbeurs ter wereld, zal een combinatie van virtuele en fysieke beleving bieden. De TIMTOS 2021 Hybrid (van 15 tot en met 20 maart) staat in het teken van herstel. “De machinebouw kan een leidende rol spelen om de toeleveringsketen te verbeteren.”

Is het in deze tijd mogelijk om een grote internationale vakbeurs voor machines te organiseren, met zesduizend stands en tienduizenden bezoekers? In Taiwan denkt men van wel. En er zijn terechte redenen om te denken dat die beurs – TIMTOS 2021 Hybrid – zonder problemen door kan gaan. De corona-aanpak van de onafhankelijke staat in de Oost-Chinese Zee is een internationaal succesverhaal, vanwege de eerdere ervaringen met het SARS-virus in 2003. Daarom nam de Taiwanese overheid al zeer snel maatregelen, in het begin van de corona-crisis. Begin januari 2020 werden reizigers uit China al medisch onderzocht, in quarantaine geplaatst en op contacten gescreend. Daardoor hoefde het land niet over te gaan tot een drastische lockdown. Eind april bleek de aanpak van de pandemie in het land goed te werken, ook door de medewerking van de bevolking.

Toeleveringsketen

Nu heeft corona wel flinke economische impact gehad op Taiwan. Aanvankelijk daalden de verkopen met zo’n dertig procent. Veel van de Taiwanese machinebouw is namelijk gericht op automotive, en met het instorten van die markt werd het land hard geraakt. Ook spelen geopolitieke redenen een rol. Taiwan kwam terecht in het midden van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. 

James Huang, voorzitter van TAITRA (de Taiwanese organisatie ter bevordering van handel), ziet herstel. “De Taiwanese gereedschapswerktuigindustrie heeft in de loop der jaren een zeer stevige basis opgebouwd en kan daarom de trend van transformatie in slimme productie volgen en profiteren van upstream- en downstream-bronnen. Als gevolg hiervan neemt onze gereedschapswerktuigindustrie een belangrijke positie in in de wereldwijde toeleveringsketen. Daarbij wordt verwacht dat hij in 2021 weer zal groeien dankzij investeringen in Taiwan door de terugkeer van het buitenlandse Taiwanese kapitaal, de sterke stijging van de vraag naar langeafstands- en 5G-communicatie, en het herstel van de vraag in de auto-, halfgeleider-, elektronische componenten- en rijwielindustrieën.”

Wafers

Alex Kuo, voorman van TAMI (Taiwan Association of Machinery Industry, vergelijkbaar met het Nederlandse FPT-VIMAG), geeft complimenten aan de machine-industrie van Taiwan. “Een van de belangrijkste redenen dat we kunnen doorgaan, is omdat Taiwan een voorbeeldrol heeft als het om pandemie-preventie gaat. De machinebouw en de gerelateerde gereedschappen zijn de basis van de ontwikkeling van andere industrieën. Als je het hebt over bijvoorbeeld halfgeleiders en 3- tot 5-nanometer-wafers, dan kan ik niet genoeg het belang van onze machine-industrie benadrukken. Zelfs als de wereldeconomie minder goed loopt.”

Volgens hem is de post-corona-tijd een kans om de supply chain te verbeteren. Zo ziet hij dat sommige bedrijven hun fabrieken uit China weghalen en terughalen naar hun eigen land. “Wij als Taiwanese productietechnologie moeten ons voegen in deze aanpassingen en meegaan in de laatste trends van automatisering en smart manufacturing. Juist nu shipping duurder wordt en het aantal werknemers in Taiwan schaars is, wordt het moeilijk voor ons om wereldwijd te concurreren. TIMTOS 2021 Hybrid zal een goed platform zijn om de wereld te laten zien dat we er klaar voor zijn.”

Inschrijven

Inschrijvingen voor de Taipei International Machine Tool Show (TIMTOS 2021) zijn vanaf nu mogelijk. TIMTOS, van 15 tot 20 maart dit jaar, is een van de eerste fysieke machinevakbeurzen sinds de uitbraak van het virus. Maar omdat maar weinig mensen Taiwan – dat het virus goed onder controle heeft – kunnen bezoeken, krijgt de beurs ook een virtuele component. 

TIMTOS 2021 Hybrid zal een van de eerste virtuele + fysieke vakbeurzen ter wereld zijn. Het hybride concept dat de beursorganisatie heeft ontwikkeld biedt verschillende mogelijkheden, waarbij er alles aan is gedaan om de interactie zo eenvoudig mogelijk te maken en de bezoekers een persoonlijke gebruikservaring te bieden. Taiwan is een grote en belangrijke producent van werktuigmachines. Verreweg het grootste deel van de machineproductie is bestemd voor de export.

Twee belangrijke trends tijdens de beurs zijn 5G/connectivity en elektronische auto’s. Jimmy Chu, ceo van Fair Friend Group (een machinebouw-conglomeraat met wereldwijd vijftien merken), ziet dat de 4.0-trend heel goed past bij de Taiwanese industrie. “Taiwan staat bovenaan als het om connectivity gaat. 5G? We hebben met zes landen in de EU en met gerenommeerde instituten samenwerking op dit gebied. We koppelen met onze partners 5G aan machines, voor nog slimmere oplossingen.”

Eric Chua, voorman van Hiwin Technologies (wereldleider op het gebied van kogelomloopspindels, vooral gericht op luchtvaart, ruimtevaart en automobielindustrie): “Elektronisch rijden gaat heel snel en we moeten aanhaken. Je ziet dat de fabrikanten in China hebben geaccepteerd dat ze op het gebied van traditionele motoren het waarschijnlijk niet beter meer kunnen doen. Daarom werken ze zo hard om hun EV-technieken te verbeteren. Ze kunnen de competitie aan met de Verenigde Staten en de EU. De machine-industrie moet dus bijvoorbeeld betere ontbramingsmachines maken. En er zijn andere kogelomloopspindels nodig. Wij moeten vooruit denken aan oplossingen voor die markt. Daar liggen uitdagingen, maar ook mogelijkheden.”

Inschrijven kan via deze link: https://www.timtos.com.tw/en/menu/373ED0D37D75130ED0636733C6861689/info.html

De gehele persconferentie is hier te bekijken:  https://youtu.be/7NURDleWZ1o

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden