5 maart 2021 - 6 min leestijd

Ziekenhuisbedden reinigen met robots

Weber Hospital Systems is een vrij nieuw bedrijf dat sinds 2017 bestaat. Het is onderdeel van Weber Machinebouw, een familiebedrijf dat al 61 jaar actief is. In 2014 heeft Weber een eenmalig project gedaan in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daar werden toen nog de ziekenhuisbedden handmatig gereinigd, een arbeidsintensief en niet gevalideerd proces. Normaal gesproken is Weber Machinebouw werkzaam in de metaalindustrie, via-via was het bedrijf het project ingerold. Het was een interessant project en in deze tijd ontstond het idee dat er misschien wel een grotere markt was, voor het reinigen van ziekenhuisbedden. Ziekenhuisbedden worden nog veelal handmatig gereinigd, dit is duur, er is vaak een tekort aan mensen en het resultaat is nooit 100%. Echter, de automatisering loopt in ziekenhuizen achter.

Tot op dat moment reinigde het Erasmus MC hun bedden handmatig met water en chemicaliën, na een aantal jaren machinaal te hebben gereinigd middels (chemische) desinfectie. Waar in Nederland de richtlijn het reinigen van ziekenhuisbedden en matrassen in de basis is, wordt in de meeste Europese landen geëist dat de bedden gedesinfecteerd worden. Het desinfecteren van bedden kan op twee manieren: met chemicaliën of thermisch. Voor het project in het Erasmus MC werd gekozen om de bedden thermisch te reinigen met behulp van stoom.

De machine die door Weber Hospital Systems werd ontwikkeld bestaat uit een aantal cabines. In de eerste cabine wordt het bed geïdentificeerd. Elk bed heeft een code waarin het merk en model staat en deze wordt gescand. Dan wordt het bed automatisch naar de wascabine getransporteerd met een opduwunit. Vervolgens komt er een plaat naar beneden die door middel van vacuüm het matras optilt om deze apart van het bedframe te reinigen. Het matras gaat door een soort “brievenbus” en van alle kanten wordt er stoom op gespoten. Onder in de cabine wordt het bed door de robots gereinigd. 

Uitdaging

De uitdaging was om zo dicht mogelijk op het bed te komen om de stoom zo min mogelijk temperatuur te laten verliezen. Weber Hospital Systems was van mening dat de beste manier om dit te doen met een robot was. De twee robots zijn voorzien van een lans met stoom en lucht nozzles (sproeistukken). Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden. Het water in de stoom weekt het vuil eraf en laat het afvloeien terwijl de temperatuur van de stoom de micro-organismen doodt. Naast de stoom wordt er met hoge druk lucht geblazen om zo snel mogelijk het water eraf te blazen. Tegenwoordig zit op ziekenhuisbedden steeds meer elektronica, zoals een ingebouwde weegschaal of wifi, waardoor behandeling met veel water of chemicaliën risico’s met zich mee zou brengen. Stoom bevat heel weinig water en is zelfs geschikt voor bedden met heel veel elektronica zoals IC bedden.

Even schoon

“Ziekenhuisbedden laten reinigen door mensen is compleet afhankelijk van de persoon die het doet. Als de desbetreffende persoon die dag minder gemotiveerd is of zich niet lekker voelt, gebeurt het wassen waarschijnlijk onzorgvuldiger dan anders. Met deze beddenwasmachine is elk bed altijd precies even schoon,” aldus Erik Sierkstra, Managing Director Weber Hospital Systems. Als het wasprogramma klaar is, gaat het bed door naar de volgende cabine. Daar wordt het matras weer op bed gelegd en is het gereinigd. Het hele proces duurt ongeveer zes minuten, wat zich vertaalt in 10 bedden per uur en ruim 200 bedden per dag. 

Toen Weber besloten had deze markt verder te verkennen heeft het bedrijf met veel partijen gesproken, alle gangbare robot fabrikanten kwamen aan bod. “We wilden vertrouwen hebben dat we goede service, onderhoud en support zouden krijgen, zowel in Nederland als in het buitenland,” vertelt Sierkstra. “Ook wilden wij zoveel mogelijk uit het systeem kunnen halen. Omdat we veel projecten in het buitenland doen, kunnen we niet telkens een monteur in het vliegtuig zetten als er iets misgaat. We willen zoveel mogelijk kunnen communiceren met de robot op afstand en alle mogelijke informatie eruit halen. Tijd technisch en kost-prijstechnisch is dit belangrijk.” 

Yaskawa werkte al met verschillende (PLC) software partijen en stond ervoor open om ook met Sigmatek te werken, de software waar Weber mee werkt. Er werd een driehoek opgezet tussen Yaskawa, Sigmatek en Weber om te zorgen dat de machine software kan communiceren met de robot MotoLogix software. Hierbij wordt de Yaskawa Teach Pendant niet gebruikt maar geeft Weber met hun eigen software de robots opdracht en kan hiermee op afstand heel veel informatie uit de robots halen. Dat Yaskawa mee wilde werken aan deze integratie was een van de redenen dat de keuze op Yaskawa viel. 

Lokale service ondersteuning

“Afgelopen jaar zijn we echt van start gegaan en het begint nu goed te lopen. Cabines 7 en 8 worden de komende weken besteld,” gaat Sierkstra verder. “De eerste drie machines worden nu in Denemarken geïnstalleerd, in maart gaan de volgende naar Duitsland, later in Noorwegen, nog twee in Denemarken en we zijn in gesprek met ziekenhuizen in Zwitserland. Hopelijk worden het er nog veel meer! Ideaal dat Yaskawa overal lokale service ondersteuning in deze landen biedt.” 

De naam van de machine is VDS: Validated Disinfection System. De VDS is onderdeel van de rondgang in het Erasmus Medisch Centrum, waar maar liefst 15.000 mensen werken. Zelfs Koning Willem Alexander is er de laatste jaren twee keer geweest en staat op de foto met de VDS. Mensen vinden robots leuk. De machine is eigenlijk een dichte box van RVS, maar de zijkanten zijn voorzien van glas, simpelweg zodat men naar binnen kan kijken. In het ziekenhuis in Denemarken worden er zelfs camera’s opgehangen en zijn de beelden te zien op grote beeldschermen in de hal bij de ingang. Het is mooi om te zien, laat zien dat patiëntveiligheid belangrijk is en benadrukt dat alles schoon en hygiënisch is. 

Machinebouw met een stukje robotisering

Weber Machinebouw was tot voorheen vooral actief in metaalbewerking, kassenbouw, automotive en nog veel meer. “Dit was totaal uit onze comfortzone. We zijn gewoon simpele machinebouwers uit West Friesland en geen desinfectie specialisten. Inmiddels hebben we wel mensen met kennis van die markt aangenomen,” aldus Erik Sierkstra. In deze tijd is de interesse enorm gegroeid en heeft Weber Hospital Systems een subsidie van de Europese Commissie gekregen om het product door te ontwikkelen. Weber zit nu in een industrie die qua automatisering wel wat stappen te maken heeft, stappen die Weber Hospital Systems aan het zetten is. “Met de kennis die wij hebben vanuit de machinebouw met een stukje robotisering en service vanuit Yaskawa.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden