De technologische industrie speelt een cruciale rol in het bevorderen van duurzame welvaart in Nederland en Europa, maar deze welvaart staat onder druk door geopolitieke spanningen en belemmeringen voor internationale bedrijven. Daarom pleiten Orgalim en FME, de brancheverenigingen voor de Europese en Nederlandse technologische industrie, voor een actievere rol van de Europese Commissie en het Nederlandse kabinet om Europa aantrekkelijker te maken voor technologiebedrijven, investeringen en innovatie.
Theo Henrar, voorzitter van FME, waarschuwt dat Europa het risico loopt achter te blijven bij Azië en de Verenigde Staten. Door trage productiviteitsgroei dreigt de welvaart onder druk te komen, zoals blijkt uit de verwachte economische groei van slechts 1% in de EU in 2024, vergeleken met 2,4% in de VS. Henrar benadrukt dat er meer concrete actie nodig is om de aantrekkingskracht van Europa te vergroten.
De prioriteiten volgens Orgalim en FME zijn het verlagen van administratieve lasten, versterken van onderzoek en innovatie, harmonisatie van de Europese markt, en verbetering van wetgeving voor digitalisering en energievoorziening. Ondanks herhaalde oproepen blijven beleidsmakers volgens hen steken in woorden zonder concrete daden.
Voor meer informatie kunt u het volledige artikel lezen: Technologische voorsprong essentieel voor Nederlandse welvaart, gepubliceerd op 5 november 2024, op FME.nl.
De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka heeft alarm geslagen over wat volgens haar de zwaarste economische crisis in de industrie in vijftien …
De groeiende tekorten aan technische vakmensen in techniek, bouw, mobiliteit en energie bedreigen de vooruitgang op het gebied van maatschappelijke …
De Europese investeringsmaatschappij Apheon heeft een meerderheidsbelang verworven in Hittech Group. Het managementteam en de particuliere aandeelhouders zullen samen met …
De Nederlandse high techsector, met ASML en Philips als trekkers, blijft in Nederland veruit de grootste private investeerder in R&D. …