25 januari 2024 - 3 min leestijd

Blum-Novotest presenteert de ultra-compacte TC55 taster

Blum-Novotest, leverancier van innovatieve, hoogwaardige meet- en testtechnologie, zal de nieuwe TC55 taster presenteren op de TechniShow 2024 (Hal 11, Stand E018). Het bedrijf breidt daarmee zijn productassortiment voor CNC-machinegereedschappen uit door een uiterst compact systeem toe te voegen met het innovatieve shark360-meetsysteem en snelle infraroodtransmissie.

Winfried Weiland, hoofd marketing bij Blum-Novotest, legt uit: “De TC55 is de kleinste draadloze taster van BLUM tot nu toe. Met een lengte van slechts 46 mm en een diameter van slechts 32 mm is hij perfect geschikt voor gebruik in zeer compacte freescentra, draaicentra en draai-freescentra in microbewerking en medische technologie, en voor het meten van componenten op machines voor additieve productie. En hij kan voor meer worden gebruikt dan alleen werkstukmeting. Dankzij zijn tandwielmeetsysteem is hij ook bij uitstek geschikt voor tactiele meting van draaigereedschappen. Dit betekent dat er geen systeem zoals dit op de markt is: geen enkele andere taster met deze afmetingen biedt zoveel aanpasbaarheid in gebruik.”

‘Haai’

De TC55 is uitgerust met het bewezen shark360-meetsysteem dat te vinden is op andere meetsystemen van dezelfde fabrikant. Deze technologie, de enige in haar soort ter wereld, vult het multidirectionele meetsysteem aan met een tandwiel met 72 tanden, wat zowel trek- als torsiemetingen in de C-as vergemakkelijkt. De optredende torsiekrachten worden opgevangen door het tandwiel en hebben dus geen invloed op het meetresultaat. Bovendien wordt het triggersignaal voor het meetproces niet afgegeven door middel van een mechanisch contact. In plaats daarvan wordt dit optoelectronisch uitgevoerd door het verduisteren van een miniatuurlichtbarrière in het systeem. Hierdoor kan het zonder slijtage worden bediend en garandeert het maximale betrouwbaarheid gedurende vele jaren, zelfs onder de meest ongunstige werkomstandigheden. Voor zeer kleine en delicate werkstukken biedt BLUM ook het meetsysteem in een TC55 LF (Low Force) variant. In deze variant zijn de meetkrachten aanzienlijk verminderd in alle meetrichtingen.

Stylus

Het systeemontwerp maakt aanzienlijk hogere meetsnelheden mogelijk dan vergelijkbare systemen, iets dat typerend is voor een Blum-taster. Gezien het feit dat standaard tastkoppen metingen kunnen uitvoeren met een snelheid van slechts 400-500 mm/min, leidt het feit dat de TC55 een snelheid van 2000 mm/min kan bereiken tot een enorme vermindering van de meettijd. Volledig gemaakt van roestvrij staal is de taster perfect geschikt voor de zware omgeving van machinegereedschappen en is beschermd volgens beschermingsklasse IP68. Naast de zeer precieze herhaalbaarheid van het triggersignaal van 0,3 μm 2σ, biedt de TC55 andere voordelen zoals zeer laag stroomverbruik. Zelfs het ontwerp van de stylus is goed doordacht – het is zelfcentrerend, wat het mogelijk maakt om het te veranderen zonder de taster opnieuw te hoeven uitlijnen met een meetklok.

Gegevens worden naar het machinebesturingssysteem overgebracht via de Blum IC56 infraroodontvanger. Bovendien kan de TC55 ook worden gecombineerd met andere Blum-meetcomponenten die gebruikmaken van IR-datatransmissie (DUO-modus), waardoor sequentiële bediening van twee tastkoppen of een werkstuk-taster en een gereedschap-taster mogelijk is met slechts één infraroodontvanger, wat resulteert in kostenbesparingen voor de klant.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden