15 maart 2024 - 3 min leestijd

BMO Automation winnaar TechniShow Innovation Award

BMO Automation heeft de TechniShow Innovation Award gewonnen. Gisteren ontving oprichter en directeur Frank Biemans van het bedrijf de felbegeerde prijs uit handen van de juryvoorzitter Eveliene Langedijk. BMO Automation heeft gewonnen met hun Infinity-platform. 

BMO Automation versloeg de andere genomineerden Clever Bending met de Cube en Smart Factory met hun real-time-informatie-software Volgens juryvoorzitter Eveliene Langedijk was het een lastige keuze. Volgens haar toonden zowel het aantal inzendingen voor de door Renishaw ge-3D-printe prijs aan dat het met het innovatievermogen van Nederland en met de inventiviteit van de maakindustrie wel goed zit.

Volgens de jury heeft BMO Automation een nieuwe en procesmatige kijk op CNC-automatisering gecreëerd. Het verschil tussen de huidige generatie CNC-automatiseringen en het Infinity-platform is dat het niet langer zo is dat elke geautomatiseerde CNC-machine een ‘eigen eilandje’ is in de fabriek. Het is direct toepasbaar en het lost bottlenecks in het proces op, vooral op logistiek gebied. Wel gaf de jury een opdracht mee aan de winnaar: juist de koppeling tussen onderdelen van dat logistieke proces ontbreken. Daar is nog ruimte voor verbetering.

Frank Biemans van BMO Automation: “De prijs is voor BMO Automation een heel mooi teken van waardering. Het is goed om te zien we met het team een product hebben waarmee we de goede richting op gaan. We ontwikkelen het platform steeds verder. Dus bouwen we ook door aan de logistieke aspecten van ons Infinity-platform.”

Passie

Over de niet-winnaars was de jury lovend, maar ook kritisch. Zo had volgens de jury Clever Bending een oplossing ingestuurd die briljant is in zijn eenvoud. De automatisering van nieuwe, maar ook van bestaande kantbanken ligt zo voor de hand en toch was het een relatief onbekend terrein. Clever Bending van Morris Giaccone van Morris Solutions vraagt terecht aandacht voor de automatisering van een kantbank. Vraag is wel of de prijs geen belemmering is. Het is een flinke investering om je kantbank op deze manier te automatiseren. 

Smart Factory heeft met haar software verkeersinformatie voor navigatiesystemen ontworpen. Het detecteert afwijkingen en geeft daarop advies over alternatieven. Het concept zit goed in elkaar en het geeft makkelijk en direct inzicht in het hele proces. Real-time zijn de knelpunten te zien. De ontwikkeling bevindt zich echter nog tussen start-up en scale-up. Hoe robuust is het model voor de klant in de toekomst? 

Juryvoorzitter Langedijk: “De drie genomineerden hebben allemaal wel iets gemeen: de passie van de eigenaren zelf om het beste product te maken voor hun klanten. We hebben genoten van de innovativiteit, het doorzettingsvermogen en de intelligentie van de deelnemers. Maar vooral van de passie. We hebben uiteindelijk gekozen voor een oplossing waarbij de vakman de kans krijgt om te doen waar hij goed in is. Waarbij we zien dat er continu ook wordt doorontwikkeld op het product. De winnaar van de TechniShow Innovation Award ontwikkelt niet alleen oplossingen voor zijn klanten, maar is zelf ook frezer. Hij helpt zichzelf en zijn klanten.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden