7 april 2023 - 2 min leestijd

Column André Gaalman: ‘Praat’

Dus er gaat minder aandacht vanuit Den Haag/de Randstad naar ‘de provincie’? Tenminste, dat is de conclusie van het rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur: ‘Elke regio telt!’. Los van de vraag wat ‘de provincie’ is (mijn regio Hengelo-Enschede met 300.000 inwoners? De regio Eindhoven?) hebben we hard moeten lachen. Een overheidsorgaan, contactadres Bezuidenhoutseweg in Den Haag, komt er na lang onderzoek achter dat beleidsmakers denken dat Nederland ophoudt na Amersfoort? ‘Ja, duh’, zouden mijn kinderen kunnen zeggen. Dat weet heel Nederland toch allang? Hoe we dat weten? Omdat we allemaal middenin de samenleving staan. We praten met elkaar. In onze buurt, op het werk, op de sportvereniging, bij een (familie)feestje. De maatschappij kent de maatschappij echt wel. Daar hebben we geen (Haags) rapport voor nodig.

Ik moest denken aan een column die ik in 2019 schreef. Ik stelde de vraag: ‘Wat als Shell winstbelasting gaat betalen?’. Het antwoord kwam twee jaar later. Shell verhuisde naar Engeland. Den Haag was verrast, maar de ondernemers in Nederland niet. Die voelen het (markt)sentiment uitstekend aan. Ondernemers snappen precies hoe de economische vork in de steel zit. Hoe ze dat weten? Omdat ze praten met elkaar. Omdat ze hun concullega’s tegenkomen op beurzen. Omdat ze in een vakgroep zitten bij een brancheorganisatie. Omdat wat in Nederland gebeurt, blijkbaar pas twee jaar later in Den Haag landt.

Dit is mijn laatste column. Sinds 2017 heb ik op deze plek mijn gedachten mogen laten gaan, over thema’s waarmee je als ondernemer of vereniging wordt geconfronteerd. Soms luchtte het op. Soms scherpte het nadenken over de column mijn geest. Soms dacht ik zelfs even dat ik een klein beetje invloed zou hebben met mijn column. 

Dit plekje in het blad was en is geen praatje om een gaatje te vullen. Dit is een plekje om gedachten te delen. Want door onze gedachten en meningen te delen, blijven we op de hoogte van wat er echt speelt. Ik nodig daarom iedereen die wil meepraten van harte uit om dat te doen. Kom naar de bijeenkomsten van FPT-Vimag, je wordt er echt wijzer van. Laat je gezicht zien bij evenementen, je steekt er echt wat van op. En deel je mening. Mail de redactie van dit blad en praat mee!

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden