Onze columnist Chris Meijnen van Orbit Loopbaanadvies schijnt zijn licht in deze video-column op de zogenoemde halfwaardetijd. De opnames zijn gemaakt bij Wecobot in Zwolle. Dank Ton Bos dat we bij jullie innovatieve bedrijf mochten zijn.
De volledige tekst van de column IJskoud:
“Als je me vandaag zou invriezen en over drie jaar weer zou ontdooien, voeg ik nog maar de helft aan waarde toe in het arbeidsproces. Dit experiment kunnen we gelukkig niet in het echt uitvoeren, maar de realiteit is wel dat mijn set aan competenties nu, anno 2021, zo’n 100 procent waarde toevoegt en dat het maar de vraag is of dit ook nog het geval is in 2024. Als ik niets zou doen, loop ik waarschijnlijk achter de feiten aan.
Dit wordt ook wel de halfwaardetijd van kennis genoemd. Die halfwaardetijd was vroeger, bij een ingenieur die afstudeerde in 1985, zo’n tien jaar. Dat betekent dat hij met diezelfde kennis in 1995 nog maar 50 procent aan waarde kon toevoegen. Tegenwoordig spreekt men al van een halfwaardetijd van drie tot vijf jaar voor ingenieurs. Voor IT-ers zou dit zelfs een tot twee jaar zijn.
Met andere woorden: er worden nu mensen opgeleid die direct na hun studie met technieken aan de slag gaan die nu nog niets eens bestaan. Ze moeten oplossingen bedenken voor problemen die we nu niet eens als zodanig ervaren.
Hoe stoffig de term ook is, maar een Leven Lang Ontwikkelen is een ijskoud feit. Als ik mezelf niet actief blijf ontwikkelen, kom ik niet mee. Als we onszelf allemaal niet actief ontwikkelen, komt de BV Nederland niet mee.
Uit een onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kwam in 2019 naar voren dat een groot deel van de werkgevers inmiddels wel inziet dat het belangrijk is om beleid te hebben met betrekking tot een Leven Lang Ontwikkelen. Het blijft echter vaak bij beleid en goede voornemens, want men loopt vast in de ‘waan van de dag’. Met name in het mkb zien we dit terug, en dan in het bijzonder bij bedrijven zonder HR-afdeling.
Wat helpt, is om als werkgevers de abstracte vraag rond een Leven Lang Ontwikkelen om te zetten in een concreet ontwikkelplan. Als werkgever of manager kun je helpen de klantvraag van morgen om te zetten in leerplannen voor de medewerker van vandaag. Hoe dan ook, start dit gesprek vandaag met je medewerker, voordat je hem niet meer kunt ontdooien!”
De groeiende tekorten aan technische vakmensen in techniek, bouw, mobiliteit en energie bedreigen de vooruitgang op het gebied van maatschappelijke …
De Europese investeringsmaatschappij Apheon heeft een meerderheidsbelang verworven in Hittech Group. Het managementteam en de particuliere aandeelhouders zullen samen met …
De Nederlandse high techsector, met ASML en Philips als trekkers, blijft in Nederland veruit de grootste private investeerder in R&D. …
De verdere ontwikkeling van een competitieve Europese maakindustrie heeft geld nodig. Net zoals de staatssteun in de Verenigde Staten en …