15 maart 2021 - 2 min leestijd

Countdown naar TechniShow 2022: vandaag over precies een jaar

Het is precies een jaar voor TechniShow 2022 in de Utrechtse Jaarbeurs losbarst. Ramon Dooijewaard, directeur van FPT-VIMAG, blikt vooruit en maakt de stand van zaken op. “Er zal veel aandacht zijn voor onder andere 3D-print en de concrete toepassingen van Smart Industry”

“Laten we hopen dat we weer naar een redelijk normale post-Covid-situatie gaan”, verzucht Dooijewaard. TechniShow 2020 was het eerste grote b2b-evenement in de Benelux dat door corona werd geannuleerd. “Het lijkt er op dat we in maart 2022 beschermd zijn tegen het virus en dat TechniShow 2022 plaats zal hebben. Op de TechniShow die over precies een jaar zal starten, zal veel aandacht zijn voor onder andere 3D-print en de concrete toepassingen van Smart Industry.”

De directeur van de brancheorganisatie heeft redelijk in beeld wat de impact van Covid-19 vooralsnog is op de machinebouw. Uit de data die hij tot zijn beschikking heeft, blijkt dat voor de leden van FPT-VIMAG over het algemeen het vierde kwartaal van 2020 niet heel slecht was. “Zowel in verspaning als in plaatwerk wordt weer geïnvesteerd sinds het vierde kwartaal van 2020. De verkoop van gereedschappen is het hele jaar redelijk geweest. Alleen bij het verspanen is in het tweede en derde kwartaal 2020 in Nederland, net als in heel Europa, de klap harder aangekomen.”

Transport

Een grote uitdaging volgens Dooijewaard is transport. Het is soms moeilijk is om de machines van over de hele wereld -op tijd- bij de klanten te krijgen. En dat geldt andersom overigens ook. Onze leden exporteren ook weer meer sinds het vierde kwartaal van 2020, maar krijg de machines maar eens -op tijd- aan de andere kant van de wereld. De kosten hiervan zijn ook toegenomen. Schepen en vliegtuigen zijn duurder geworden en voor ieder land moet je met verschillende instanties schakelen om naar binnen te kunnen.”

Toch kijkt hij – nu de investeringen weer toenemen – vol vertrouwen naar voren en naar 2022. “Smart Industry begint weer belangrijker te worden. Bedrijven die geautomatiseerd hebben kunnen beter omgaan met de veranderende omstandigheden en meerdere opdrachtgevers en kleinere series. Niet voor niets zijn dit twee onderwerpen waar we volgend jaar veel aandacht voor hebben.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden