22 maart 2018 - 2 min leestijd

Dormer Pramet met nieuwe Shark Line tappen op TechniShow

Dormer Pramet heeft een nieuwe serie tappen geïntroduceerd die deze week op TechniShow wordt gepresenteerd. Het betreft de Shark Line serie die met een gekleurde ring op de schacht aangeeft voor welk materiaal hij geschikt is. Dit bevordert een snelle en eenvoudige gereedschapskeuze.

De Shark Geelring is geschikt voor constructiestaal, koolstofstaal en laaggelegeerd staal (E412) en de Shark Blauwring voor roestvast staal (E414). Beide nieuwe tappen hebben een gespiraliseerde spaangroef met een hoek van 48°. Dit vergemakkelijkt een soepele en snelle spaanafvoer, waardoor ze ideaal zijn voor het tappen van diepe blinde gaten tot 3xD. Een speciaal profiel van drie radii met een constante spaanhoek over de gehele spaangroef zorgt voor een betere beheersing van de snij-eigenschappen en voorkomt spaanophoping. Dit leidt weer tot minimale stilstand van de machines en daarmee een hogere productiviteit.

 

Axiale vrijloop

De spaanafvoer wordt verder nog vereenvoudigd door een lichte axiale vrijloop die de spaanvorming bij de laatste draadgangen van de tappen reduceert. Hierdoor neemt ook het koppel af bij het teruggaan van de tap, wat weer tot een langere standtijd leidt.

Andere materiaalsoorten die met de Shark-serie bewerkt kunnen worden, zijn gelegeerd staal (Roodring), aluminium (Groenring) en gietijzer (Witring). Alle tappen zijn vervaardigd van een uniek poedermetallurgisch gereedschapsstaal dat van elk ander HSS-E-PM verschilt. Dit levert een onverslaanbare combinatie van taaiheid en snijkantsterkte op.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden