2 mei 2017 - 3 min leestijd

Exner winnaar zilveren TechniShow Award en Made in Holland Award

Exner Ingenieurstechniek heeft de zilveren TechnoShow Award en Made in Holland gewonnen. Tijdens de uitreiking van de prijs in de Utrechtse Jaarbeurs roemde de jury het onderscheidende vermogen van hun automatiseersysteem.

 

Exner was genomineerd omdat het automatische robotprogrammeersysteem volgens de jury onderscheidend is en bovendien goed inzetbaar voor de automatisering van enkelstuksfabricage. Zeker in de staalbouw is automatisering een stevige opgave. Het systeem biedt hiervoor oplossingen: de combinatie van scannen met een lasercamera en vervolgens het genereren van een programma voor de robot is vernieuwend.

Op het moment van beoordelen van deze inzending, was het nog topgeheim. “Het systeem is nog in ontwikkeling, waarbij octrooi is aangevraagd”, meldde de inzender. Of de jury s.v.p. met de grootste zorg en aandacht wilde omgaan met de informatie.

Het robotprogrammeersysteem is een geheel nieuwe wijze van robotprogrammeren. Op basis van gescande data wordt automatisch een robotprogramma gecreëerd. Tussenkomst van een programmeur/operator is niet nodig. Het product wordt geprogrammeerd met de toleranties en in de positie zoals aangeboden aan de robot. Het systeem is in eerste instantie ontwikkeld voor enkelstuks MIG/MAG lastoepassingen. Denk bijvoorbeeld aan de staalbouw. Nagenoeg elke stalen balk van een gebouw is uniek. Daarbij zijn er relatief grote toleranties in deze producten. Dit heeft ertoe geleid dat automatisering in het lassen van staalconstructies nagenoeg niet toegepast wordt, terwijl er toch miljoenen tonnen staal in deze sector worden gelast. Met het robotprogrammeersysteem kunnen gehechte stalen balken direct na het scannen volledig afgelast worden. Omdat iedere balk gescand wordt, mag ieder product anders zijn. Het systeem werkt intuïtief en zelflerend waardoor met minimale operator kennis flexibel geproduceerd kan worden. Hierdoor kan dit systeem bij ieder staalbouwbedrijf geïntegreerd worden.

Het robotprogrammeersysteem scant het werkelijke product en gebruikt deze scan om automatisch de robot te programmeren. Handmatige on- of offline interventie is niet nodig. Het systeem werkt zeer snel waardoor enkelstuksproductie rendabel wordt. Met het systeem werkt een robot als een flexibele arbeidskracht; de robot scant (bekijkt) het product en produceert het product. Product- of opspantoleranties spelen geen rol.

Bas van Haagen, sales manager bij Exner Ingenieurstechniek: “Hoe het product wordt aangeboden is niet van belang zolang de verbindingen maar binnen het bereik van de laserscanner liggen. Met het Exner robotprogrammeersysteem is de volgende stap gemaakt in robotprogrammering. De robot zal in de toekomst bekijken wat hij aangeboden krijgt en hierop reageren. Dit systeem is een grote stap op weg naar deze toekomst en daarom een baanbrekende innovatie.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden