21 februari 2024 - 4 min leestijd

Focus Hevami tijdens TechniShow op het schuren, ontbramen en richten van plaatdelen

Op de komende TechniShow in Utrecht zal Hevami met name de focus leggen op het schuren ontbramen en richten van plaatdelen. Niet voor niets staat Hevami dan ook zoals vanouds in hal 7 (stand 7.B.040) waar alle toeleveranciers aanwezig zijn op het gebied van plaatbewerking.

Hevami demonstreert diverse ontbraammachines voor het ontbramen en/of afronden van snijdelen. Van het fabrikaat Loewer zal Hevami voor de eerste keer een DiscMaster 6TD en een SwingGrinder-M demonstreren. Deze SwingGrinder-M is special ontwikkeld voor bedrijven die voornamelijk staal verwerken. Op de beurs hebben ze ook de optionele extra stroeve mat bij zodat ze ook makkelijk andere materialen zoals rvs en aluminium kunnen demonstreren. Op de DiscMaster 6TD kan men in een doorloop de delen ontbramen, afronden en voorzien van een ongedfineerde finishing (Orbital). Ook oxideverwijdering is mogelijk met deze zeer flexibele ontbraammachine. 

Van NS Maquinas toont Hevami dit jaar de DM1100-ZC ontbraammachine die voorzien is van een breedband om de braam te verwijderen en om een schuurbeeld in doorlooprichting aan te brengen. Daarnaast is deze machine voorzien van dwarsbanden welke zorgen voor een optimale kantenafronding. Naar wens kunnen deze ook aan de onderzijde geplaatst worden zodat de delen in één doorloop ontbraamd en afgerond worden.

Kuhlmeyer

Hevami zal ook weer uitgebreid aandacht besteden aan de langbandschuurmachines van Kuhlmeyer die ideaal zijn om lasnaden te verwijderen en/of een finishing aan te brengen. Dit jaar zullen ze de ZBS machine met handling demonstreren. Deze machine staat bekend als de grote allrounder en is hiermee ook de meest verkochte langbandschuurmachine. Doordat de schuurbanden meer dan 90 graden kunnen kantelen is deze machine ook perfect om 3-dimensionale producten te bewerken. De ZBS machine welke wij op de beurs tonen is een manuele machine maar deze machine is ook als een volledig automatische machine leverbaar onder de naam ZBS-Robotec.

Kuhlmeyer ZBS langbandschuurmachine

Verder pakt Hevami dit jaar ook groot uit met een richtmachine van het fabricaat Kohler. Zo zullen ze dit jaar een Peak Performer richtmachine (type 60P1600) demonstreren die geschikt is voor plaatdikte van 0,6 tot 17 mm bij een breedte tot maximaal 1600 mm. Het servo-mechanische concept zorgt ervoor dat de machine minder energie verbruikt, geen risico op milieubelastende olie geeft en minder onderhoud vergt dan een hydraulische machine. Vanwege de toenemende kwaliteitsvraag in de markt en de sterk fluctuerende kwaliteit van het plaatwerk, zien ze bij Hevami de vraag naar het richten van snijdelen sterk toenemen.

Kohler PeakPerformer richtmachine

Zo stellen steeds meer bedrijven vast dat het richten via een precisie richtmachine niet alleen het maar gewoon recht maken van een plaat is. Zo worden middels het richten de aanwezige spanningen in het materiaal in evenwicht gebracht en sterk gereduceerd. Zo kan een plaat in eerste instantie als probleemloos gezien worden omdat hij bij aanlevering recht is. Door het snijden (autogeen-, plasma-, lasersnijden) of ponsen kunnen de als het ware ingevroren spanningen vrijkomen waardoor het materiaal zich sterk zal vervormen. Deze vervorming zorgt tijdens het snijden en ponsen al direct voor grote nadelen maar heeft ook gevolgen voor eventuele vervolgprocessen. Zo laten gerichte plaatdelen zich nadien ook veel makkelijker kanten en lassen, zodat hier grote tijdsbesparingen te realiseren zijn.

Holl Stahlbau

Big-Jurij

Naast de richtmachine van Kohler zal Hevami ook ruim aandacht besteden aan de richtmachines van Big-Jurij die worden geproduceerd door het Duitse bedrijf Holl Stahlbau GmbH. Deze hebben de machine in eerste instantie voor de eigen behoefte ontwikkelt. De machine is dan ook met name interessant voor staalconstructiebedrijven welke veel smalle strippen verwerken. Hierbij valt dan bijvoorbeeld te denken aan de trappen- en balustradebouw, omdat zij veel smalle stalen strippen verwerken. De meest verkocht versie, de Big-Jurij L, is geschikt voor strippen tot een afmeting van 80×20 mm. Er bestaat ook een lichtere S-versie welke strippen tot max. 60×10 mm kan richten en een zwaardere XL versie die doorsnede van 30×300 mm kan richten.

Omdat veel plaatbewerkers ook buisprofielen verwerken zal Hevami ook de ML100 buizenschuurmachine van NS Maquinas demonstreren. Deze buizenschuurmachine is geschikt voor de bewerking van zowel rechte als gebogen buizen van rond 10 tot 114 mm. Deze vrijeband schuurmachine wordt door veel van onze klanten ingezet voor de bewerking van onder andere trapleuningen, meubels en bullbars. De door Hevami gedemonstreerde machine is voorzien van sensors waardoor rechte buizen volledig automatisch bewerkt kunnen worden.

ML 100 Buizenschuurmachine
Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden