5 maart 2018 - 4 min leestijd

Heidenhain Connected Machining biedt I4.0 oplossingen

Met Connected Machining biedt Heidenhain een antwoord op de vraag naar Industrie 4.0 oplossingen. Tijdens de TechniShow 2018 zet Heidenhain van 20 t/m 23 maart Connected Machining volledig in de schijnwerpers. “Het onderwerp leeft ontzettend in de markt”, vertelt Paul Venema, sales manager bij Heidenhain.

“Industrie 4.0 is een hot topic op dit moment. We krijgen veel vragen over dit onderwerp en tot voor kort waren er nog niet veel handvatten om dit in de praktijk te realiseren. Grote bedrijven hadden vaak zelf al oplossingen bedacht, maar voor het mkb was starten met het slim maken van de productie nog moeilijk te realiseren. Je ziet nu langzaam systemen en oplossingen op de markt komen, zoals de oplossing van Heidenhain: Connected Machining. Hiermee kunnen we gebruikers volledig inzicht in het machinepark en het productieproces geven. En dat is belangrijk voor de concurrentiepositie van onze maakindustrie”, vertelt Venema. Connected Machining is de verzamelnaam van het complete pakket aan I4.0 producten.

 

Tot 30 machines overzien

De meest recente uitbreiding in Connected Machining is State Monitor. Hiermee kunnen de gegevens van wel dertig machines worden vastgelegd en overzichtelijk worden weergegeven. Door zaken als de actuele status, meldingen, gebruiksgegevens, beschikbaarheid en het rendement van de machines inzichtelijk te maken, kunnen bedrijven de productiviteit verbeteren door veelvoorkomende storingen of knelpunten op te lossen. Omdat State Monitoring is gekoppeld met het bedrijfsnetwerk, is deze tool handig voor zowel onderhoudstechnici, werkvoorbereiding als de operator. “Een bruikbare tool binnen State Monitoring is Messenger. Dit is een uitgebreide functie die helemaal in te richten is aan de wensen van de gebruiker. Meldingen, zoals eventuele storingen, kunnen via een e-mail naar de juiste werknemer worden gestuurd zodat er direct ingegrepen kan worden.

 

Data blijft intern

De data die State Monitor uit het productieproces extraheert wordt niet opgeslagen in de cloud maar op het lokale netwerk van de gebruiker. “Heidenhain heeft wat betreft data-opslag een vrij conservatief standpunt ingenomen. Data is van de gebruiker en hoort in eigen beheer te worden opgeslagen. De data is, mits het bedrijf over een goede netwerkbescherming beschikt, op een server in een lokaal netwerk het meest veilig. Ook heeft Heidenhain geen inzicht in de data en is het dus aan de gebruiker om de gegevens uit het proces optimaal te benutten. Overigens is het wel mogelijk om de data uiteindelijk in een cloud-oplossing op te slaan. Dat is echter aan de gebruiker.” Omdat State Monitor een webbased applicatie is, is alle data via een browser eenvoudig te benaderen. Daarmee is het ook mogelijk om op afstand het machinepark te controleren op elk willekeurig device. State Monitor is compatible met bewerkingscentra met een Heidenhain besturing, die niet ouder zijn dan tien jaar. Daarnaast is het mogelijk om machines met een andere besturing op te nemen in State Monitor. Hiervoor moeten echter nog wel aanpassingen gedaan worden en de mogelijkheden zijn dan alsnog erg beperkt. In de toekomst verwacht Venema dat er updates komen die de beperkte functionaliteit met andere besturingen oplost, waardoor de uitwisseling van gegevens beter zal verlopen.

 

Schakelen tussen besturing en PC

Naast State Monitoring bevat Connected Machining ook Remote Desktop Manager. Deze tool maakt het mogelijk om papierloos te werken. Met Remote Desktop hebben operators in de werkplaats rechtstreeks toegang tot technische gegevens zoals tekeningen, CAD-gegevens, NC-programma’s, werkinstructies, stuklijsten, magazijngegevens, maar ook tot e-mail, en internet. Direct op de besturing kan er geschakeld worden van het besturingsbeeldscherm naar een andere Windows PC elders in het netwerk. Het voordeel hiervan is dat zware programma’s die veel computercapaciteit vragen, zoals CAD/CAM-programma’s, geen invloed hebben op het prestatievermogen van de besturing en de CNC-bewerking. Zo kan aan de machine een NC-programma worden veranderd en opgeslagen. Op die manier wordt de productie onderdeel van de procesketen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden