21 maart 2018 - 2 min leestijd

Leer alles over gevolgen Brexit op TechniShow

“Het wordt steeds duidelijker dat Nederland samen met Ierland de meest ingrijpende gevolgen zal ondervinden van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie”, zegt Leon Kanters, partner bij KPMG Meijbrug & Co. Tijdens de TechniShow wordt op 21 maart vanaf 13:00 uur een lezing in het theater in hal 7 gegeven over de gevolgen van de Brexit en hoe bedrijven zich hierop kunnen voorbereiden.

Leon Kanters geeft tijdens de sessie een algemene update over hoe de Brexit er voor staat en wat de gevolgen gaan zijn. Hij verwijst daarbij naar het onderzoeksrapport dat KPMG heeft opgesteld rondom de Brexit. Vervolgens informeert Kanters de deelnemers over wat ze moeten doen om zich goed voor te kunnen bereiden op de Brexit. “De meeste bedrijven weten niet wat exporteren naar of importeren vanuit de UK inhoudt, omdat nu alles binnen de Unie wordt geregeld. Daarmee kan het dus zijn dat bedrijven er (te) laat achter komen dat ze eigenlijk maanden geleden al ergens actie op hadden moeten ondernemen. Dat willen we met deze sessie duidelijk maken”, vertelt Kanters.

 

Onbekend met import en export

Kanters: “Vorig jaar was de export vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk goed voor een bedrag van € 39,4 miljard. De import van goederen van het Verenigd Koninkrijk naar ons land bedroeg € 21,7 miljard. Dat betekent dat voor ons land veel afhangt van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Veel Nederlandse bedrijven hebben geen enkele ervaring met import van of export naar landen buiten de Europese Unie. Uit berekeningen blijkt dat het om ruim 35.000 bedrijven gaat. Meer dan 30% van handel met het Verenigd Koninkrijk wordt gedaan door bedrijven die niet bekend zijn met de douaneformaliteiten buiten de Europese Unie.”

 

Kansen

Toch is Brexit volgens Kanters niet alleen maar ‘kommer en kwel’. Kanters: ‘Voor Nederlandse bedrijven biedt Brexit ook nieuwe kansen. Het dwingt hen bijvoorbeeld om naar nieuwe markten te kijken. Bovendien vormt Nederland een aantrekkelijk alternatief voor de bedrijven die zich binnen de Europese Unie willen vestigen. Tot nu toe hebben al dertien multinationals aangegeven hun hoofdkantoor of productielijn naar ons land te willen verplaatsen. En de komende maanden zullen meer bedrijven in dat voetspoor treden.”

De TechniShow wordt van 20 t/m 23 maart gehouden in Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie en gratis registreren voor deze vakbeurs kan op de website van TechniShow.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden