1 maart 2018 - 3 min leestijd

Rollon toont ‘zevende as’ voor robottoepassingen

Op de TechniShow legt Rollon, de Duitse producent van lineaire assen en geleidingen, de nadruk op de ‘Actuator System Line’ die bestemd is voor industriële automatisering in de procesindustrie, logistiek en packaging. Op de stand laat Rollon onder meer een seriemodel van de ‘Seventh Axis’ in actie zien. Deze lineaire as wordt gebruikt als drager van een knikarmrobot, die daardoor een enorm bereik krijgt.

Met de Actuator System Line kunnen astelescopen opgebouwd worden, die in serie een ideaal feeder- of transportsysteem vormen voor de aanvoer van producten naar machines of voor het transport van producten tussen de diverse bewerkingsstations in een productieproces. Een dergelijk feedersysteem, kan ook in een beperkte ruimte efficiёnt ingezet worden; bijvoorbeeld in situaties waar veiligheidszones zijn of waar de machines veel plaats in beslag nemen. In de praktijk is een reikwijdte van 4,5 meter mogelijk en het te tillen gewicht kan oplopen tot 80 kilo per aangedreven as. De telescoopfeeders van Rollon worden afhankelijk van de toepassing aangepast en individueel afgesteld. De maximale snelheid van het systeem ligt op 8,5 meter per seconde; de maximale versnelling bij 19 m/s². Met deze parameters kan bijvoorbeeld per cyclus een afstand van 4 meter in minder dan een seconde overbrugd worden.

 

Seventh Axis

Met de Seventh Axis uit de Actuator System Line wordt het bereik van robots verder uitgebreid. De robot beweegt in zijn geheel over een lineaire as. Op de TechniShow laat Rollon een seriemodel van de Seventh Axis in actie zien. De as wordt gebruikt als drager van een knikarmrobot, die een maximale snelheid van 4 m/s heeft bij een maximale versnelling van 4 m/s². De herhalingsnauwkeurigheid ligt bij +/- 0,05 mm.

In theorie kunnen met de zevende as afstanden tot 40 meter overbrugd worden. De smering gebeurt door de integratie in de aansturing van de robot volautomatisch. Als optie kan een metalen afdekplaat voor bescherming tegen vervuiling gemonteerd worden. Ook een afdekplaat waarop de operator kan lopen is leverbaar. Behalve voor montage op de grond zijn er ook installatiesystemen beschikbaar voor montage aan het plafond of aan de wand.

 

Rails en assen

Rollon toont op de TechniShow ook het complete assortiment van lineaire rails, telescopische rail en lineaire assen, die Rollon op de markt brengt voor een breed scala van toepassingen in verschillende bedrijfstakken zoals de luchtvaart, de voertuigbouw, de logistiek, de machinebouw en de medische sector. Het assortiment bestaat uit een groot aantal lineaire geleidingen in verschillende uitvoeringen en maten, waaronder gedeeltelijk uitschuifbare geleidingen die een belasting kunnen dragen tot 750 N per paar. Daarnaast zijn er volledig uitschuifbare geleidingen die een belasting kunnen dragen tot 1.150 N per paar bij het kleinste formaat, de HG26, en tot 5.700 N bij het grootste formaat, de HG100. De geleidingsrails voor zware belasting kunnen – afhankelijk van het model en de lengte – een belasting variërend van 0,6 tot 17,5 kN per paar dragen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden