1 maart 2018 - 2 min leestijd

Schunk toont communicatieve cobotgrijper op TechniShow

Schunk zal tijdens TechniShow 2018 de Co-Act JL1 grijper presenteren. De Co-Act JL1 grijper van Schunk is een collaboratieve grijper, die direct samenwerkt en communiceert met de mens. De belangrijkste kenmerken van de grijper zijn een meegevende buitenkant met afgeronde hoeken, een geïntegreerde bescherming tegen het verlies van werkstukken en een led-paneel waarmee de grijper met de operator communiceert.

Al in de basisstand voldoet de Co-act JL1 grijper aan de belangrijke eisen die aan een veilige samenwerking tussen mens en robot worden gesteld: het verliest het vastgegrepen object nooit, het herkent altijd het contact met de mens en het brengt tijdens het grijpen nooit letsel toe. De veilige aandrijving biedt een grijpkracht over een breed gebied en staat bovendien garant voor de functionele veiligheid. Als het proces in een noodsituatie wordt gestopt, wordt het vastgegrepen deel niet losgelaten.

 

Omgevingssensoren

Met de omgevingssensoren houdt de grijper de omgeving continu in de gaten. Gegevens worden verwerkt met de geïntegreerde software. Raakt de grijper de mens onbedoeld aan, dan wordt de grijperkracht automatisch begrensd. Met speciaal ontwikkelde grijpstrategieën en krachtmeetklauwen in de vingers reageert de grijper in real-time op situaties waarin het werkstuk, of mogelijk een menselijke hand wordt gegrepen. De led-verlichting geeft met een bepaald kleursysteem aan of de installatie gereed is of dat het juiste werkstuk is vastgeklemd.

 

Complexe samenwerking

Maar de plannen reiken nog verder: in de toekomst moeten Co-act grijpers een complexe samenwerking tussen verschillende sensoren en veiligheidsmechanismen mogelijk maken. Krachtmeetklauwen en een visuele bewaking behoren daartoe, net als de bekleding van tactiele en capacitieve sensoren of een regeling van de kracht op basis van stroom. Net als bij de mens zullen Co-act grijpers informatie uit meerdere sensorbronnen bundelen en daaruit een zo nauwkeurig mogelijk beeld van de realiteit afleiden.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden