30 augustus 2019 - 5 min leestijd

Technishow 2020: Meer ruimte voor verspanende industrie

Het gaat goed met TechniShow 2020. De snelst groeiende markt betreft die van de verspanende CNC-machines. Hiervoor is uitbreiding naar Hal 11 binnen het Jaarbeurs-complex zelfs noodzakelijk. Het event wordt completer dan ooit. De meer dan 400 exposanten zorgen ervoor dat bijna 1.500 specialisten aanwezig zijn om vraagstukken van ruim 40.000 bezoekers te beantwoorden.

De industrie is booming. Orderportefeuilles zijn goed gevuld en het ziet er niet naar uit dat daar op korte termijn verandering in komt. De markt wil dat graag laten zien, en dat is merkbaar bij de organisatie van TechniShow 2020. Bedrijven melden zich spontaan om deel te nemen, of verzoeken om meer ruimte om hun nieuwste machines te laten zien.

 

Deelnemers over TechniShow 2020

Als leverancier van verspanende CNC-machines is het belangrijk om bij TechniShow 2020 te laten zien wat je in huis hebt. De extra ruimte die nu beschikbaar komt, helpt om meer aandacht te vestigen op alle ontwikkelingen.

Hans Blomen van Limas CNC Machinery onderschrijft dit. “Het is de enige grote beurs op dit gebied in Nederland. Hier moet je gewoon staan”. Met wat voor machines dat zal zijn, is nog even onduidelijk. “Er zal in ieder geval een grote Matec-machine staan. Wat we verder laten zien, moeten we nog uitwerken.” Veel van de Duitse leveranciers kunnen op dit moment nog niet zeggen welke machines voor de show beschikbaar zijn. Revolutionaire ontwikkelingen als de vijfasser van een aantal jaar geleden zijn er op dit moment niet. Wel zie je steeds vaker machines die frezen en 3D-printen combineren.

Bendertechniek is ook een van de bedrijven die er weer zin in heeft. “Je moet er gewoon zijn”, zegt Gijsbert Bender. “Op deze beurs met zoveel werkende machines kom je vanzelf in contact met nieuwe mensen en oude bekenden.” De leverancier van draai-, frees- en slijpmachines voor de verspanende metaal- en kunststofverwerkende industrie mag naar eigen zeggen “niet klagen” als het om orders gaat. Voor TechniShow 2020 verwacht Bender een aantal nieuwe ontwikkelingen te tonen. Hij kijkt al uit naar maart volgend jaar.

Dijkink Machinery uit Rossum zet in maart in op de intuïtieve software van Hurco, waarmee het bedrijf samen aanwezig is op TechniShow 2020. De software draait op een aantal machines die tijdens het event te zien zijn. Dijkinks filosofie is dat de software ervoor dient te zorgen dat een machine – ook een vijfasser – snel geconfigureerd moet kunnen worden om de downtime zo kort mogelijk te houden. “Met de software van Hurco kan dit worden gerealiseerd”, zegt Wouter Dijkink. “Dit pakket maakt het mogelijk om een machine in drie tot vijf dagen om te bouwen naar een nieuwe configuratie.”

Oude Reimer, sinds 1957 importeur en leverancier van gereedschappen en machines voor de verspanende industrie, laat ook dit keer weer een breed scala aan werkende noviteiten zien, gecombineerd met de laatste gereedschappen. “Het wordt een goed overzicht van het totale leveringsprogramma”, zegt Danny van Rij. “Wat er precies komt te staan, is nu nog niet bekend.” Dat laatste zal in de komende maanden duidelijk worden.

 

Keerzijde van goed gevulde orderportefeuilles

De orderportefeuilles zijn goed gevuld, en dat is mooi. Er is echter een keerzijde. Op dit moment is er een groot gebrek aan personeel dat met dit soort hightech-machines overweg kan. Niet alleen op middelbaar maar ook op hoger niveau. Het UWV meldde in juli dat 3,2 procent van de Nederlandse beroepsbevolking een WW-uitkering geniet. Dat is een afname met ruim 18 procent ten opzichte van vorig jaar. De personeelstekorten doen zich vooral voor in de industrie, waarbij met name ‘CNC-verspaners’ worden genoemd. In het tweede kwartaal van 2019 ondervond bijna 20 procent van de werkgevers belemmeringen door personeelstekorten. Bestaande opleidingen kunnen niet snel genoeg leveren. Daarom hebben werkgevers in diverse regio’s de handen ineen geslagen om via verkorte opleidingen kansen te bieden aan bijvoorbeeld zij-instromers.

“Je moet creatief zijn, als het gaat om personeel”, zegt Dijkink. “Er is nu eenmaal veel werkgelegenheid, en het volgen van een reguliere opleiding vraagt veel tijd. Ook is het zo dat jongeren weer enthousiast moeten worden gemaakt voor de industrie. Het is daarom van belang om beschikbaar personeel in een zo kort mogelijke tijd op te leiden om een kleine set producten snel en heel goed te maken. Door te specialiseren houd je controle en zorg je voor een optimale kwaliteit van het eindproduct.” Van Rij vult hem aan: “Het wegbezuinigen van bedrijfsopleidingen die bijvoorbeeld Philips en Fokker vroeger hadden, draagt nu bij aan de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Ik zeg dat al dertig jaar, en Nederland wordt nu pas wakker.”

Blomen onderschrijft dit. “Wij hebben de aandacht voor de arbeidsmarkt de laatste jaren wat laten versloffen. Wij zien nu dat er heel anders naar werk wordt gekeken dan een aantal jaren geleden. Niet alleen een goed salaris is van belang. Men kijkt anders naar arbeidstijden en arbeidsvoorwaarden dan vroeger”.

De huidige economische omstandigheden zorgen voor veel vraag. Niet alleen naar machines, maar zeker ook naar gekwalificeerd personeel voor bediening en onderhoud. Het bedrijfsleven trekt er hard aan om aan alle verwachtingen te voldoen. De uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn groot en kunnen op de lange termijn ook hun invloed hebben op de orderportefeuille. Goede, gerichte opleidingen kunnen bijdragen aan een stabielere markt, en initiatieven moeten worden ondersteund.

 

Technishow 2020

Van 17 tot en met 20 maart 2020 wordt TechniShow 2020 georganiseerd in Jaarbeurs in Utrecht. TechniShow is het grootste evenement in de Benelux, met meer dan 1.000 draaiende machines, processen en robots op het gebied van productietechnologie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden