13 maart 2018 - 5 min leestijd

TechniShow en ESEF tonen nieuwe smart industry tools

Industrie 4.0, 3D-printen, digitalisering: smart industry gaat niet alleen de maakindustrie veranderen, maar ook het werk van productontwerpers en engineers. Model Based Definition zal de 2D tekening verdringen. En generative designsoftware geeft ontwerpers de kans hun aandacht helemaal te richten op vorm en functionaliteit, zonder zich druk te maken over maakbaarheid.

TechniShow en ESEF belichten dit jaar ook de trends op engineeringvlak. Exposanten tonen de nieuwe softwaretools, waarmee de sector kan aanhaken aan de digitalisering en de opmars van onder andere 3D printen. “Tot nog toe is de ontwerper het startpunt voor de ontwikkeling van een nieuw product; met generative designsoftware krijgt hij het vertrekpunt aangereikt door de software”, zegt Orlando Sardaro van Design8 over de nieuwe software voor topologie optimalisatie. “De software levert een vorm die optimale stijfheid biedt of minimaal materiaalgebruik en dus gewicht.” Op de ESEF toont Design8 onder andere de mogelijkheden van solidThinking Inspire.

 

Kennis verschuift

Eigenlijk is dergelijke software vooral bedoeld voor producten die naderhand 3D-geprint worden. Sardaro vindt ontwikkelingen op dat vlak echter achterblijven. Maakbedrijven zetten nog vooral klassieke maaktechnieken in. Ook dan kun je met topologie optimalisatie vaak 40 tot 60 procent van het gewicht van een product verminderen. De nieuwe software biedt namelijk nog een ander voordeel. Eén van de ‘constraints’ die de productontwerper ingeeft, is de productietechnologie waarmee het product gemaakt gaat worden. De software houdt dan automatisch rekening met de maakbaarheid van het ontwerp.

Hierin schuilt volgens Sardaro een grote verandering voor productontwerpers en design engineers. “Tot nog toe moeten zij veel kennis hebben van de productiemethode. Dat wordt minder noodzakelijk omdat de software dit overneemt. Productontwerpers kunnen zich veel meer concentreren op de vorm en functionaliteit.” Hij gelooft absoluut niet dat algoritmen de ontwerper gaat vervangen. Zeker niet op middellange termijn. “Ontwerpers moeten nog steeds een eigen twist aan het voorstel van de software geven.” Met de ondersteuning vanuit de software, kunnen ze uiteindelijk betere en mooiere producten maken.

 

3D-model de basis voor communicatie

Ook in de vervolgstappen gaat de digitalisering werkwijzen veranderen. In de machinebouw is het gebruik van 3D-modellen nu wel de standaard, constateert Joost Swarts van ISD Group. Met softwarepakketten zoals HiCAD en HELiOS biedt ISD Group CAD, PDM en PLM oplossingen. Daar zullen ook de maakbedrijven, de toeleveranciers, meer mee te maken gaan krijgen, verwacht hij. “Ook bij toeleveranciers zie je nu de verandering van 2D naar 3D.”

ISD Group presenteert op de TechniShow een black box, waarmee 80 procent van alle 3D-modellen automatisch omgezet worden in een STEP-bestand of een DXF-file voor in de productie. “Er komen automatisch de bestanden uit voor de vervolgstappen, of dat nu een lasersnijmachine, CNC-machine of kantbank is”, zegt Swarts. “Hiermee zorgen we dat een proces dat nu voor een groot deel handmatig gebeurt, automatisch verloopt.” Hij ziet dit als een eerste stap. Het systeem kan 80 procent van de 3D modellen converteren. Het resterend deel zijn complexe werkstukken, met nauwe maattoleranties en bijzondere bewerkingen. Deze moeten voorlopig nog handmatig worden verwerkt. “Door smart engineering toe te passen, automatiseren we het repeterend werk. Laat de mensen de complexe projecten doen.”

 

Engineering deels automatiseren

Joost Swarts ziet dit als de rode draad in engineering. De repeterende handelingen waar een engineer vandaag een groot deel van de dag mee bezig is, worden geautomatiseerd. Smart engineering. Dat kan een behoorlijke impact hebben op een maakbedrijf, is de ervaring bij ISD Group. Een machinebouwer die zijn frames hiermee ging engineeren, zag het uitvalpercentage afnemen van 20% naar 0 omdat bij het samenstellen voor de lasser absoluut geen fouten meer gemaakt worden. De software maakt namelijk automatisch slimme pasverbindingen, zodat stukken maar op één manier in elkaar passen. Door de vergrijzing betekent het wel dat bedrijven hun kennis veel meer moeten gaan borgen in systemen.

Om deze reden wordt PLM software volgens hem onmisbaar, zodat altijd de laatste revisie van een ontwerp wordt gebruikt. Hij merkt dat de weerstand bij sommige bedrijven nog groot is, omdat deze nieuwe manier van werken soms dwingt bestaande processen aan te passen. ISD Group heeft een quick scan om het besparingspotentieel snel in kaart te brengen. “Dan praat je al gauw over één, twee ton op jaarbasis. Er gaat immers veel geld om in het herstellen van fouten.”

 

3D scannen

Er is nog een ontwikkeling die engineering nieuwe mogelijkheden geeft: 3D-scannen. Meerdere partijen, zoals GOM, 4CCCC en Faro tonen op de beurzen hoe je 3D-scannen zowel kunt inzetten voor reverse engineering als kwaliteitscontrole. De nieuwe 3D-scanners maken vooral met de nieuwe generatie software het scannen van een product kinderlijk eenvoudig, terwijl de nieuwste scanners hoge nauwkeurigheden toestaan. De file die je met de meeste scanners genereert, kan direct naar een 3D-printer worden gestuurd of kan als input gelden voor CAD-pakketten om het product te re-engineeren.

GOM Benelux laat zien hoe met een 3D-scanner en speciale analyse software de invloed van bepaalde parameters op het 3D-printen, zoals de positionering op de bouwplaat, onderzocht kan worden. Dit illustreert een onderliggende trend: engineering wordt meer verweven met de productie, ook al wordt de software intelligenter.

TechniShow en ESEF vinden van 20 – 23 maart plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Bezoek aan de beide beurzen is gratis na registratie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden