2 mei 2017 - 4 min leestijd

Unieke samenwerking Cadmes, Van Hoorn Carbide en Teclab

Cadmes en Van Hoorn Carbide zijn allebei vertegenwoordigd op de TechniShow 2016. Onderwijsinstelling Teclab is met haar studenten aanwezig als bezoeker. Speciaal voor deze editie zijn deze partijen een unieke samenwerking aangegaan, welke heeft geresulteerd in een bijzonder eindproduct: een levensgrote aluminium frees.

 

De samenwerking tussen Van Hoorn Carbide en Cadmes heeft zich het afgelopen jaren al een aantal keren binnen de verspanende industrie mogen openbaren. Een groot verspanend seminar voor high tech-freesklanten bij Van Hoorn Carbide of de release van een nieuwe versie programmeersoftware vanuit Cadmes: bij alle gelegenheden stond kennis en praktische output aan de machine voorop en werden bezoekers technisch inhoudelijk veel wijzer. Ook Teclab heeft zich vanuit het educatie-oogpunt binnen de verspanende industrie al jaren bewezen. Met een breed opgezette opleiding om bedrijven binnen de Brainport Industrie van beter opgeleid personeel te kunnen voorzien een ideaal podium om met een krachtige driehoeksverhouding een project te initiëren.

 

Van Hoorn Carbide heeft de samenwerking voor dit project geïnitieerd in voorbereiding op de TechiShow. Sebastiaan Laumen, Global Business Development bij Van Hoorn Carbide: “Tijdens de beurs probeert men als exposant altijd nieuwe innovaties te tonen. Naast deze innovaties vinden we het echter ook belangrijk om de essentie van het vak te tonen aan de bezoekers. In onze ogen kunnen de bezoekers van de beurs in het werkstuk, vakmanschap, precisie, ongekende mogelijkheden en pure techniek bewonderen. Precies de kernwaarden waarvoor iemand de beurs zou willen bezoeken.”

 

Aanvullende disciplines

Binnen het project was de voortrekkende rol van Van Hoorn Carbide ontstaan door de geïnitieerde samenwerking op te zetten. Vanuit deze rol en in de rol van producent met hoogwaardige freesgereedschappen was Van Hoorn Carbide verantwoordelijk voor het technisch ondersteunen van het verspaningsproces. Teclab, met zijn bijzondere vorm van educatie nam de rol van productieomgeving voor zijn rekening met een 5-assige freesmachine en zeer gedreven operator(s). De leeromgeving heeft tijdens het project al kunnen profiteren van de kennis welke zowel Cadmes en Van Hoorn Carbide meebrachten vanuit hun vakgebied. De kennis van Cadmes over ontwerpen, simuleren en programmeren bracht een goede balans binnen het project. De zeer uitgebreide mogelijkheden binnen de software die Cadmes levert, als ook de kennis van hun engineers heeft het uiteindelijk mogelijk gemaakt om dit project letterlijk en figuurlijk vorm te geven.

Het eindresultaat is een geweldige eyecather voor de TechniShow waarin de samenwerking en ieders kennis terug te zien is. De geproduceerde aluminium frees zal ook na de beurs nog verschillende zinvolle functies vervullen. Zo zal de frees zowel binnen de lessen van het Teclab als ook binnen de trainingen van Cadmes en Van Hoorn Carbide een visualiserende functie gaan vervullen.

 

Bijzondere samenwerking

Alle partijen zijn het erover eens dat deze samenwerking een uniek karakter heeft. Hans van Brussel, directeur Teclab, vertelt: “Er worden maar weinig PR-projecten van dit niveau binnen een schoolorganisatie gemaakt. Daarin zijn we zeker uniek! Bas Keijsers, Technical Manager bij Cadmes, vult aan: “Voor Cadmes was het een unieke kans alle disciplines die we binnen Cadmes kennen tegelijkertijd in te zetten tijdens een project. Normaliter bestaat onze dienstverlening vooral uit advies, en opleiding die vervolgens door de klant zelf wordt toegepast in de praktijk. Nu konden we zelf weer eens een keer spanen maken”. En ook Laumen beaamt: “Unieke samenwerkingen zijn er slechts weinig. Deze samenwerking heeft er echter alle schijn van. Het gebalanceerde team had een aantal specialisten aan boord op verschillende vakgebieden welke dit eindproduct mogelijk maakten. En dat eindproduct is absoluut onevenaarbaar.”

 

Toekomst

Uiteraard mag iedereen nog veel meer van deze bedrijven verwachten de komende jaren. Zowel op frees, programmeer als educatie gebied zullen er vele nieuwe ontwikkelingen volgen. Deze zullen dan ook in verschillende vormen van samenwerking zich verder ontplooien en een goed beeld geven over de ontwikkelingen in de verspanende industrie van de Benelux en daarbuiten.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden