29 februari 2024 - 3 min leestijd

Vier miljoen robots operationeel wereldwijd, wat zijn de trends in 2024?

Het International Federation of Robotics (IFR) heeft vijf robottrends op een rij gezet. De snelheid waarmee robots in fabrieken over de hele wereld worden toegepast is indrukwekkend: de nieuwe gemiddelde robotdichtheid wereldwijd heeft een recordhoogte bereikt van 151 robots per 10.000 werknemers. Dit is meer dan het dubbele van het aantal dat in 2016 werd gemeten. 

1. Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning

De trend om artificiële intelligentie te gebruiken in robotica en automatisering blijft groeien. De opkomst van generatieve AI maakt nieuwe oplossingen mogelijk. Deze subset van AI is gespecialiseerd in het creëren van iets nieuws uit dingen die het via training heeft geleerd en is populair gemaakt door tools zoals ChatGPT. Robotfabrikanten ontwikkelen generatieve AI-gestuurde interfaces waarmee gebruikers robots intuïtiever kunnen programmeren door natuurlijke taal te gebruiken in plaats van code. Werknemers hebben niet langer gespecialiseerde programmeervaardigheden nodig om de acties van de robot te selecteren en aan te passen.

2 – Cobots breiden uit naar nieuwe toepassingen

De samenwerking tussen mens en robot blijft een belangrijke trend in de robotica. Dankzij de snelle vooruitgang op het gebied van sensoren, vision-technologieën en slimme grijpers kunnen robots in realtime reageren op veranderingen in hun omgeving en zo veilig naast menselijke werknemers werken. Cobots bieden een nieuw hulpmiddel en kunnen werknemers ontlasten en ondersteunen. Ze kunnen helpen bij taken waarbij zware onderdelen getild moet worden, waarbij repeterende bewegingen nodig zijn of waarbij in gevaarlijke omgevingen moet worden gewerkt. Het aanbod van collaboratieve toepassingen door robotfabrikanten blijft groeien. Een recente marktontwikkeling is de toename van cobot lastoepassingen, gedreven door een tekort aan geschoolde lassers. Deze vraag toont aan dat automatisering geen tekort aan arbeidskrachten veroorzaakt, maar eerder een middel is om dit tekort op te lossen. Er komen ook nieuwe concurrenten op de markt met een specifieke focus op cobots. Mobiele manipulatoren, de combinatie van collaboratieve robotarmen en mobiele robots (AMR’s), bieden nieuwe gebruiksscenario’s die de vraag naar cobots aanzienlijk kunnen vergroten.

3 – Mobiele manipulatoren

Mobiele manipulatoren – de zogenoemde MoMas – automatiseren material handling taken in sectoren zoals de automotive, logistiek of lucht- en ruimtevaart. Ze combineren de mobiliteit van robotplatforms met de beweeglijkheid van manipulatorarmen. Hierdoor kunnen ze door complexe omgevingen navigeren en objecten manipuleren, wat cruciaal is voor toepassingen in de productie. Uitgerust met sensoren en camera’s voeren deze robots inspecties en onderhoudstaken uit op machines en apparatuur. Een van de belangrijke voordelen van MoMas is hun vermogen om samen te werken en werknemers te ondersteunen. Een tekort aan geschoolde technici zal de vraag waarschijnlijk doen toenemen.

4 – Digital twins

Digital twin-technologie wordt steeds vaker gebruikt als hulpmiddel om de prestaties van een fysiek systeem te optimaliseren door een virtuele replica te maken. Aangezien robots steeds meer digitaal geïntegreerd zijn in fabrieken, kunnen digital twins hun operationele gegevens uit de echte wereld gebruiken om simulaties uit te voeren en waarschijnlijke uitkomsten te voorspellen. Omdat de twin puur als computermodel bestaat, kan hij zonder veiligheidsimplicaties worden getest en aangepast. Dit leidt tot kostenbesparing. Digital twins overbruggen de kloof tussen de digitale en de fysieke wereld.

5 – Humanoïde robots

Robotica is getuige van aanzienlijke vooruitgang in humanoïde robots. Ze zijn ontworpen om een breed scala aan taken uit te voeren in verschillende omgevingen. Dankzij het mensachtige ontwerp met twee armen en twee benen kan de robot flexibel worden ingezet in werkomgevingen die eigenlijk voor mensen zijn gemaakt. Hij kan daardoor gemakkelijk worden geïntegreerd in bijvoorbeeld bestaande magazijnprocessen en -infrastructuur.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden