25 augustus 2022 - 2 min leestijd

Autonome slijprobot zorgt voor revolutie in de plaatwerkindustrie

Teqram toont hun voor de TechniShow Awards genomineerde autonome slijprobot EasyGrinder tijdens de TechniShow. Daarnaast biedt Teqram ook autonome robotoplossingen voor het beladen en ontladen van ontbraam-, richt- en straal-machines, bewerkingscentra en persen, en het uitpakken en sorteren voor lasersnijmachines. Met het modulaire EasyRobotics-concept maakt Teqram automatisering voor elk plaatwerkbedrijf eenvoudig. 

De EasyGrinder, de autonoom werkende slijp- en ontbraamrobot van Teqram, is genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards 2022. Met de EasyGrinder worden plasma- en autogeen gesneden plaatwerkproducten volledig onbemand en automatisch nabewerkt. Deze onderscheidende robot-oplossing zorgt voor een lagere kostprijs en een aanzienlijke verbetering van de arbeidsomstandigheden.

De Teqram EasyGrinder maakt gebruik van het innovatieve EasyEye 3D vision-systeem in combinatie met een op artificial intelligence-gebaseerde besturing. Dit vormt de basis om snijdelen volledig automatisch te kunnen hanteren en bewerken, zonder enige programmering! De EasyEye herkent automatisch de pallets, stapels en producten.

Op basis van een gekozen recept worden de producten onbemand bewerkt. Het verwijderen van slak, oxidehuid en lead-in en het slijpen, ontbramen en kanten breken of afronden verloopt geheel automatisch. De robot wisselt daarbij zelf zijn gereedschappen. Ook het selecteren, positioneren en wisselen van de grijpers om verschillende producten op te pakken en te verwerken gaat volledig autonoom.

Flexibiliteit

De EasyGrinder is genomineerd in de categorie flexibel produceren. Hiervoor gelden de criteria dat een fabriek steeds andere producten moet kunnen maken met de kortst mogelijk doorlooptijd. Daarbij moeten zowel kleine series als enkelstuks geleverd kunnen worden.

Met het automatisch bewerken van enkelstuks zorgt de EasyGrinder voor maximale flexibiliteit. Daarnaast wordt een constante hoge productkwaliteit en een voorspelbare output geleverd. Omdat de robot meer kracht kan leveren dan een slijptechnicus, gaat de bewerkingssnelheid omhoog. Door het optimaal kunnen afstemmen van de bewerkingsparameters neemt het verbruik van schuur- en slijpmiddelen juist af. Ook dit resulteert in een lagere kostprijs per product.

Door de hoge gewichten, grote krachten en het repeterende werk is het slijpen van snijdelen sterk belastend voor de slijptechnicus. Het hoge geluidsniveau en het wegvliegen van losse slakdelen vormen een extra belasting. Hierdoor wordt het vinden en behouden van vakmensen steeds moeilijker.

Met de EasyGrinder wordt de ergonomie rondom het slijpen sterk verbeterd. De slijptechnicus kan zijn kennis inzetten voor het optimaliseren van de procesparameters en de logistiek rondom de slijpcel. De robot doet het zware werk.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden