8 september 2022 - 5 min leestijd

Bijna 17.000 mensen TechniShow 2022: kwaliteit bezoekers hoog

De zomeredities van TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 zijn succesvol verlopen. Zo telde TechniShow 16.700 bezoekers en ESEF Maakindustrie 11.300 bezoekers. Het beslissingsniveau van de bezoekers was bijzonder hoog: 46% geeft aan eind- of medebeslisser te zijn bij aankopen door het bedrijf waar ze werkzaam zijn. Dat bleek ook uit reacties van exposanten die al in de eerste dagen daadwerkelijk verkopen hebben gedaan. Daarnaast viel de internationale belangstelling voor beide vakbeurzen op. Bezoekers kwamen uit 48 andere landen wereldwijd.

Vanwege corona heeft het ruim vier jaar geduurd voordat dit belangrijke platform voor de maakindustrie weer de deuren opende. De kracht van de combinatie van Technishow en ESEF Maakindustrie is dat het ‘make’ en ‘buy’ onder één dak brengt. Ruim 200 exposanten op TechniShow en 160 exposanten op ESEF Maakindustrie lieten zien hoe de maakindustrie in die jaren verder is geïnnoveerd.

FPT-VIMAG, eigenaar van TechniShow, kijkt met tevredenheid terug op de positieve sfeer. André Gaalman, voorzitter van FPT-VIMAG: “TechniShow 2022 was een fijn weerzien van exposanten die de nieuwste maaktechnologie konden tonen aan geïnteresseerde bezoekers. Eindelijk!”

Awards

Teqram, Van Ommen en Widenhorn waren winnaar van de TechniShow Innovation Awards 2022. In de categorie Flexibel Produceren ziet de jury dat oplossingen steeds toegankelijker worden. De EasyGrinder van Teqram past in dat plaatje. “Deze oplossing automatiseert slijpwerk dat nu nog vaak handmatig met elektrisch handgereedschap moet worden gedaan. Nu hanteert een robot diezelfde gereedschappen. Opmerkelijk is vooral de toepassing van de zelfontwikkelde Vision-techniek. Hierdoor herkent de robot waar de delen liggen, welke vorm ze hebben en wat er moet gebeuren. Dit vergroot de flexibiliteit van de industriële robots in autonome fabrieken radicaal. Door deze oplossing is er geen programmering meer nodig. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar een pallet met producten naast de robot neer leggen en de rest gaat vanzelf. Een schoolvoorbeeld van flexibel produceren.” 

Data

Bij de inzendingen voor Slim Produceren blijkt dat er verschillende benaderingen mogelijk zijn om slim te produceren. Je kunt een machine slimmer maken met sensoren, tasters, et cetera, waardoor niet de operator, maar de machine zelf aangeeft dat iets niet goed gaat of een storing dreigt. Zo wordt niet-productieve tijd beperkt en uitval voorkomen. Deze systemen worden steeds geavanceerder, compacter en makkelijker te programmeren. Er zit veel intelligentie in. We zien hier de eerste stappen in het gebruik van data. Door data te verzamelen en te analyseren en de uitkomsten toe te passen, wordt die intelligentie steeds groter. 

Een andere benadering is via universele gereedschappen die verschillende bewerkingen kunnen uitvoeren. Dit resulteert in kortere bewerkingstijden. Weer een andere benadering die we ook bij de inzendingen terugzien, is het geven van hulpmiddelen aan operators, waardoor ze hun werk beter en sneller kunnen uitvoeren. 

Van Ommen, winnaar in deze categorie met hun Phantom-frees, viel mede op omdat het volgens de jury eigenlijk een dubbele inzending leek: een frees en het gebruik van iconen om zonder rekentabel te kunnen programmeren. De frezer ziet dankzij de iconen in één opslag wat het ideale inzetgebied van het gereedschap is. De jury viel dan ook niet zo zeer voor de frees – er zijn meer fabrikanten met prima universele frezen – als wel voor de iconen. En vooral voor het loslaten van de traditionele DIN-normen waar de jonge generaties programmeurs, zeker hbo-geschoolden, minder vertrouwd mee zijn. “Het is mooi om te zien dat Van Ommen traditionele zaken los durft te laten om verder te komen. Dat is in de vaak behoudende metaalindustrie niet vanzelfsprekend.”

Rompslomp

Bij de digitale fabriek gaat het niet alleen om interne zaken in de fabriek zelf. Het gaat ook om de digitalisering van de hele keten. De inzendingen in deze categorie lieten mooie voorbeelden van beide aspecten zien. De indruk van de jury is dat de digital supply chain snel terrein wint. De software die hiervoor nodig is, wordt steeds beter en toegankelijker voor meer bedrijven. Het gaat echt mogelijk worden dat gegevens die op één plek worden ingevoerd, vervolgens door alle schakels in de keten kunnen worden gebruikt, waardoor administratieve rompslomp verdwijnt, heel veel tijd wordt gewonnen en fouten worden voorkomen. 

Intern ziet de jury steeds meer de koppeling en integratie van verschillende systemen, waardoor de samenwerking tussen de diverse afdelingen – van verkoop en werkvoorbereiding tot en met productie en het magazijn – steeds vloeiender verloopt. Belangrijke aspecten hierbij zijn ook de rust en het overzicht dat hierdoor in de fabrieken ontstaat.

Widenhorn, winnaar in de categorie Digitale Fabriek, toont dat niet alleen de voorlopers de kansen van automatisering en digitalisering omarmen, maar dat ook het kleinere mkb hierin mee komt, meent de jury. “De Afraapmodule van Widenhorn is bij uitstek een oplossing die dit mogelijk maakt. Doordat de Afraapmodule kan worden geïntegreerd met Cadcam, calculatie & shopfloor-software én ERP wordt het mogelijk om te allen tijde de locatie en status van een product te zien, zonder de fabriek in te hoeven lopen. Er wordt enorm veel tijd van medewerkers bespaard, omdat informatie op ieder moment beschikbaar is. Er hoeft niet meer te worden gezocht naar producten, locaties of papieren. Zo zorgt de AfraapTool voor organisatorische rust.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden