24 augustus 2022 - 2 min leestijd

Leering Hengelo presenteert gepatenteerde post-processing oplossing in hal 12

Leering Hengelo, specialist in nabewerken van 3D-geprinte producten, met 15+ jaar ervaring, presenteert het innovatieve vapor smoothing-proces. Het is een van de resultaten van een samenwerking tussen Leering Hengelo en AMT (Additive Manufacturing Technologies Ltd.). Leering Hengelo is exclusief vertegenwoordiger van AMT in de Benelux.

De PostPro SF machines van AMT maken gebruik van een gepatenteerde technologie waarmee de oppervlakte van 3D geprinte producten, op basis van thermoplastische polymeren, geautomatiseerd kan worden verdicht en gladder gemaakt. De oppervlakte kwaliteit die hiermee kan worden bereikt, is te vergelijken met die van moderne spuitgiet-technieken. 

Deze innovatieve technologie zorgt voor een aanzienlijke reductie van zowel de productietijd als – kosten van 3D geprinte delen. Dit is belangrijk, omdat tot 40-60% van de productiekosten van 3D geprinte producten wordt veroorzaakt in het post-processing traject. In combinatie met de Normfinish 3D-serie kan het PP-proces worden geautomatiseerd.Post-processing wordt steeds belangrijker bij printen in een poederbed-omgeving. Jan Panhuis van Leering Hengelo vertelt: “Op een ‘build’ die uit een printer komt zit nog veel poeder. Dat kun je onder andere verwijderen met blazen, afzuigen of trillen. Overtollige poeder kan worden hergebruikt. Echter op het product zit dan nog restpoeder. Dit wil je graag verwijderen. De Normfinish 3D serie is hiervoor de oplossing, handmatig of geautomatiseerd”. 

De Normfinish 3D-serie is de oplossing voor het industrieel automatisch stralen. Er zijn vier versies: Excel, Smart en Solid, met draaikorf en Samba, met doorlopende band. Panhuis: “Na het stralen van 3D-geprinte producten blijven ze nog een beetje ruw en poreus, met risico van vochtopname, vervuiling en bacterie ontwikkeling. Dit beperkt de inzetbaarheid van 3D-geprinte delen, in welke toepassing dan ook. Daarom heeft AMT een gepatenteerd chemisch procedé ontwikkeld waarmee de 3D-geprinte oppervlakken kunnen worden verdicht en verglad in de PostPro SF. Tijdens het proces in de Postpro SF wordt op het geprinte oppervlak een speciale vloeistof gedampt. Die vloeistof laat in de buitenste laag met pieken en dalen van de 3D-print de pieken als het ware in de dalen vloeien. Je brengt dus geen extra laag van een ander materiaal aan, maar maakt gebruik van het originele printmateriaal om het product te verdichten en gladder te maken. De techniek is zelfs voor medische toepassing goedgekeurd.” 

Leering Hengelo, Hal 12 B010

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden