28 april 2023 - 1 min leestijd

ABN AMRO: Industrie in de ban van geopolitiek

De Nederlandse industriële productie staat onder druk en daalt in 2023 naar verwachting met 3 procent. De hogere rente leidt tot afbouw van voorraden en een lagere vraag naar bouwmaterialen en investeringsgoederen. Als gevolg van een geleidelijke daling van de rente en meer economische groei daarna, wordt voor 2024 een groei van 4 procent voor de industrie voorzien. Wel kan de energiecrisis de zware industrie ook de komende jaren parten spelen.

Intussen ondergaat de industrie de klimaattransitie en wordt de sector steeds meer een speelbal van geopolitieke ontwikkelingen. Achteraf gezien is al in 2020 een nieuw tijdperk aangebroken, waarin protectionistische industriepolitiek helemaal terug is, ook in de Europese Unie.

Hoewel de vraag naar industriële producten al in augustus 2022 begon af te nemen, groeide de productie van de Nederlandse industrie in het gehele jaar 2022 nog behoorlijk. Vooral de machinebouw en de elektrotechnische industrie groeiden flink, mede dankzij de tijdens de pandemie fors gegroeide orderportefeuilles.

Het hele rapport is te vinden op de site van ABN Amro.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden