26 april 2023 - 3 min leestijd

ASML en Technische Universiteit Eindhoven versterken samenwerking

ASML en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben vandaag een nieuwe fase in hun langdurige samenwerking aangekondigd. Dit omvat een gezamenlijk gedefinieerd onderzoeksprogramma, de bouw van een nieuwe ASML-onderzoeksfaciliteit op de TU/e-campus, inclusief de realisatie van een ultramoderne cleanroom.

De twee partijen tekenden een memorandum van overeenstemming om gezamenlijk een 10-jarige strategische onderzoeksroutekaart te ontwikkelen op het gebied van plasmafysica, kunstmatige intelligentie, mechatronica en halfgeleiderlithografie. De TU/e en ASML investeren substantieel en gelijkelijk in het gezamenlijke programma. Het nieuw gecreëerde programma zal samen tot 40 PhD-posities per jaar creëren, waarvoor de TU/e internationaal vermaarde wetenschappelijke toptalenten zal werven. ASML zal op haar beurt haar topingenieurs leveren als hybride docenten op deze gebieden en zal het aantal stageplaatsen vergroten. Deze aanpak zal de reeds bewezen en langdurige nauwe samenwerking tussen de TU/e en ASML opschalen en het beste op het gebied van wetenschap en techniek samenbrengen in Brainport Eindhoven.

Nieuwe onderzoeksfaciliteit

Daarnaast maakte ASML bekend dat de TU/e bezig is met het verlenen van een langdurig huurcontract op de TU/e-campus om de komende jaren een nieuwe ASML-onderzoeksfaciliteit te realiseren, waar het bedrijf van plan is de vele competenties van zijn Onderzoeks groep. De nieuwe faciliteit zal ook gedeelde werkruimtes, vergaderruimtes, onderzoekslaboratoria en een ultramoderne cleanroomfaciliteit hebben. De nieuwe cleanroom-faciliteit zal ook analytische en productieapparatuur bevatten in een open-access onderzoekslaboratorium dat ook beschikbaar is voor de TU/e, andere onderzoekscentra en industriële partners. Deze collaboratieve cleanroomruimte zal groei en synergie mogelijk maken tussen academische onderzoeksgebieden van wederzijds belang, zoals fotonica, kwantumcomputing, nanomaterialen en chipproductie. Daarnaast zal de faciliteit substantiële cleanroomruimte bevatten die exclusief voor de TU/e is bestemd. Deze ruimte wordt langdurig verhuurd aan de TU/e, voor fundamenteel onderzoek op hetzelfde en aanverwante terrein.

Met de realisatie van de beoogde voorziening is een geschatte investering van enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid. Het moet ruimte bieden aan ruim vijfhonderd onderzoekers, waaronder enkele honderden ASML-medewerkers.

Fundamenteel

Jos Benschop, Senior Vice President Technology bij ASML: “Onze relatie met de Technische Universiteit Eindhoven gaat terug tot de begindagen van ASML. Onze samenwerking is gebaseerd op een gedeelde toewijding om zinvolle innovatie voor de samenleving te creëren door een brug te slaan tussen fundamentele wetenschap en industriële techniek. Deze volgende stap in onze samenwerking vormt een betere toekomst voor de Brainport-regio.”

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven, zei: “We zijn erg blij om onze samenwerking met ASML, een van ’s werelds toonaangevende technologiebedrijven en een R&D-krachtpatser, te versterken. Deze samenwerking zit in het DNA van de universiteit en past in onze strategie. We zijn een internationale topuniversiteit met sterke wortels in Brainport Eindhoven. We hebben een leidende positie in industriële samenwerking die we verder willen uitbouwen. Dit biedt enorme kansen voor de universiteit, voor wetenschappers en voor studenten. Het zal ons ook helpen om getalenteerde onderzoekers van over de hele wereld aan te trekken, wat van cruciaal belang is voor Brainport Eindhoven, Nederland en Europa.”

Van links naar rechts: Frank Schuurmans (Head of Research ASML), Robert-Jan Smits (President TU/e) en Jos Benschop (Senior Vice President Technology ASML). Foto: Bart van Overbeeke 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden