3 februari 2023 - 4 min leestijd

EMO Hannover 2023 richt zich op AM, connectiviteit, cobots en duurzaamheid

Op in totaal vier gezamenlijke stands kunnen bezoekers van EMO Hannover 2023 live en op locatie de nieuwste trends ervaren. Deze stands zullen gericht zijn op additive manufacturing, connectiviteit, cobotoplossingen in de open ruimte en duurzaamheid. Martin Göbel, Director Exhibitions bij de EMO-organisator VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) in Frankfurt am Main, kent de waarde van een bezoek: “Nergens anders kunnen productiespecialisten de innovaties van de sector zo dichtbij ervaren – gepresenteerd in thematische pakketten over de gehele procesketen en altijd up-to-date. Dus als je in september naar EMO Hannover 2023 komt, mag je de gezamenlijke stands niet missen.”

Of het nu gaat om vliegtuigbouw, medische techniek of waterstofeconomie – additive manufacturing-methoden worden steeds belangrijker in de productie. En de zakelijke vooruitzichten zijn goed: dit werd onlangs bevestigd door een enquête onder de circa 200 bedrijven die lid zijn van de Additive Manufacturing Working Group binnen de VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau of Duitse Engineering Federation). Bijna driekwart van deze bedrijven verwacht in de komende 24 maanden een opwaartse trend in hun activiteiten in Duitsland. Toch kan de technologie haar volledige potentieel alleen benutten als ze succesvol wordt geïntegreerd in sterk geautomatiseerde industriële procesketens. Hoe dat werkt, wordt gedemonstreerd in de Additive Manufacturing Area. Hier presenteren bedrijven baanbrekende concepten uit de hele bandbreedte van de additieve procesketen, of het nu gaat om directe en indirecte 3D-printtechnologieën, technische materialen of snelle productontwikkeling (RPD).

Connectiviteit

Bij digitale productie moeten machines met elkaar kunnen communiceren, ongeacht merk, leeftijd of controller. De Future of Connectivity Area richt zich daarom op deze processen. Hier maken bezoekers kennis met nieuwe toepassingen, automatiseringsprocessen, slimme productie, Industry 4.0, machine learning, predictive maintenance, IIoT (Industrial Internet of Things) en vele andere aspecten. En ook de redactionele serie Future of Connectivity zal in aanloop naar EMO Hannover over deze onderwerpen berichten.

Steeds meer bedrijven investeren fors in automatisering om hun productiviteit en concurrentiekracht te behouden, hun veerkracht en veelzijdigheid te vergroten en gelijke tred te houden met de groeiende vraag. Zo overschreed het aantal nieuwe industriële robots dat in 2021 werd geïnstalleerd voor het eerst de grens van 500.000 – een nieuw record. Er is met name veel vraag naar cobots, of collaboratieve robots. Ze maken nu al 7,5 procent uit van alle geïnstalleerde industriële robots, en dit is een opwaartse trend.

De Open Space Cobot Solutions Area is dan ook volledig gewijd aan de interacties tussen mens en industriële robots en hun actuele en potentiële toepassingen. Fabrikanten presenteren aan een internationaal vakpubliek hun automatiseringsoplossingen op basis van cobots en hun innovatief gebruik: grijpers, beeldverwerking, meetsystemen, software, industriële elektronica, toevoersystemen en nog veel meer zijn van dichtbij te beleven.

Duurzaamheid

Het verklaarde doel van het Akkoord van Parijs uit 2015 is om de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde te beperken tot maximaal 2 graden Celsius. Uiterlijk sindsdien is duidelijk geworden: het onderwerp duurzaamheid wordt gezien als een uitdaging van wereldwijde import die de samenleving als geheel raakt. De Europese Unie heeft zich daarmee onder andere voorgenomen om haar economie en samenleving in 2050 CO2-neutraal te maken. Ook de maakindustrie voelt de gevolgen daarvan en ziet zich voor even grote uitdagingen – en kansen – gesteld.

Op EMO Hannover 2023 biedt de Future of Sustainability in Production Area de ideale omgeving om de nieuwste oplossingen voor de productie van morgen te ervaren. Hier kunnen bezoekers kennismaken met de huidige trends op het gebied van energie-efficiëntie, de integratie van hernieuwbare energiebronnen, circulaire economie en levenscyclusconcepten – een eerlijk hoogtepunt, niet alleen met het oog op klimaatbescherming en lagere productiekosten in tijden van aanhoudend schaarse energie en grondstoffen . Het centrale thema Future of Sustainability in Production is ook onderwerp van vakartikelen die regelmatig online verschijnen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden