5 november 2021 - 3 min leestijd

“Energietransitie moet een obsessie voor ons allemaal worden”

“Door de energietransitie nú met beide handen aan te pakken, nemen we niet alleen je maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar creëren we ook nieuwe verdienmodellen”. Dat zei FME-voorzitter Theo Henrar gisteren op het FME Jaarevent in Den Bosch. Hij spoort zijn achterban aan om van de energietransitie een ware obsessie te maken.

“De energietransitie moet een obsessie voor ons allemaal worden. Je moet ermee gaan slapen en ermee wakker worden”, aldus FME-voorzitter Theo Henrar. Maar dan moeten volgens hem technische bedrijven wel koploper worden bij de innovaties die de energietransitie vormgeven. “Mijn oom, boer Bertus, zei altijd: ‘Wie achter de kudde aanloopt, loopt in de stront’. En hij had gelijk. Of je bent frontrunner en je boort nieuwe markten aan, of je loopt in de schaduw van je concurrent achter de feiten aan. Dus ga niet op elkaar zitten wachten en ga gewoon beginnen. Ga nóg meer energie besparen. Energie die niet verbruikt wordt, hoeft ook niet te worden opgewekt.”

Speedbootjes

Nederland zal de komende tijd alle zeilen moeten bijzetten om sneller te verduurzamen. In 1990 is besloten dat we tot 2030 50% minder CO2 zouden uitstoten. Nu, na 30 jaar, staat de teller op een reductie van 25%. Dat betekent dat we de komende 8 jaar nog eens 25% moeten reduceren.

“Als ondernemer moet je je steeds weer aanpassen aan nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen; jullie bestaansrecht hangt ervan af. Consumenten, politiek en de hele maatschappij kijken, terecht, naar onze sector als het gaat om duurzaam ondernemen. Gaan jullie nu niet mee in deze transitie, gaat je onderneming ten onder.”

Sommigen vinden ‘duurzaam ondernemen’ een moeilijke term, merkt Henrar op. “En dat snap ik. Ik heb er in mijn vorige carrière ook mee te maken gehad. Ik ben CEO geweest van een mammoettanker en van speedbootjes. Ik weet hoe het is. Je hebt een business te runnen, je hebt te maken met grote belastingdruk, je hebt last van bureaucratie. En dan moet je nu ook nog eens je productieprocessen in razendsnel tempo verduurzamen, wat niet alleen ingewikkeld is, maar ook veel geld kost.”

Dead body

Dat het kan, illustreert hij met een paar voorbeelden. De contactloze magnetische koppelingen van Zytec besparen 600 ton CO2 per jaar (340 huishoudens) en hebben een korte terugverdientijd van slechts 1,5 jaar. Lely Industries maakt innovatieve stalsystemen waarmee de uitstoot van stikstof enorm gereduceerd wordt en die goedkoper zijn dan het uitkopen en het saneren van boeren. De knijper op de neus waarmee we achter de bus aanfietsten is voorgoed verleden tijd met de waterstofbussen van VDL. Alfen maakt nu net zoveel laadpalen in een dag als ze voorheen in een maand deden. En het idee van Airbus om passagiers in te zetten als energiebron, door de stoel de lichaamswarmte van de reiziger op te laten vangen en te gebruiken om elektriciteit te genereren.

Energiebesparing kan niet alleen snel, maar is ook verreweg de goedkoopste manier om de klimaatdoelen te realiseren. Bedrijven die oplossingen voor energiebesparing hebben, kunnen nieuwe markten aanboren. Voor andere bedrijven is energiebesparing kostenbesparing.

“Innovaties redden het vaak niet omdat er een gebrek is aan opschalingsbudgetten; budgetten die Duitsland en Frankrijk wel hebben. Als onze innovaties de energietransitie succesvol maken en dan een langzame dood sterven, omdat de overheid geen thuismarkt creëert: over my dead body! En de 5,6 miljard aan Europees geld dat voor ons klaarligt, waar het demissionaire kabinet nog steeds – als enig Europees land (!) – geen aanspraak op heeft gemaakt, zal ik desnoods persóónlijk gaan ophalen.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden