8 februari 2021 - 3 min leestijd

Fabrikanten verliezen jaarlijks tussen €67.000 en €560.000 aan stilstand

Uit een onderzoek van OneServe blijkt dat fabrikanten jaarlijks tussen €67.000 en €560.000 verliezen vanwege stilstaande machines. Elke tweeeneenhalve maand staat een machine onverwacht stil en het duurt gemiddeld acht uur om hem weer aan de praat te krijgen. 

Dit cijfer is verbluffend hoog, maar fabrieksoperators kunnen preventieve methoden volgen. Marek Lukaszczyk, European Marketing Manager bij de fabrikant van motoren en aandrijfsystemen WEG legt uit hoe de uitvaltijd en het onderhoud te minimaliseren: door de juiste tandwielkast te kiezen. 

Tandwielen zijn één van de belangrijkste industriële componenten, die de machines en systemen in beweging houden om de productielijn soepel te laten draaien. Maar als motorreductoren kapot gaan, kan het hele systeem tot stilstand komen. 

Het onderhoud aan tandwielkasten is cruciaal om uitval te voorkomen en het speelt bovendien een belangrijke rol bij de levensduurkosten van een motorreductor. Gelukkig zijn de onderhoudskosten doorgaans laag als u de tandwielkast zorgvuldig kiest. Een robuuste en betrouwbare motorreductor zal door zijn bedrijfszekerheid immers steeds het hele systeem in bedrijf houden en mogelijk onderhoudsvrij zijn. Dus hoe kunnen fabrieksoperators het onderhoud aan tandwielkasten minimaliseren? 

Geometrie

Het voornaamste aspect bij motorreductoren is de optimale tandwielgeometrie. Hoewel hoogwaardige componenten doorslaggevend zijn in een onderhoudsvrije motorreductor, moeten deze ook correct zijn geplaatst om minder vervangingen noodzakelijk te maken. 

De lichtlopende, precisiegeslepen tandwieldelen in de nieuw ontwikkelde aandrijfmodules van WEG’s WG20 motorreductor zorgen bijvoorbeeld voor lagere omtreksnelheden en geringere wrijvingsverliezen. 

De wrijving werd verminderd door de tandwielgeometrie te optimaliseren, wat tevens de efficiëntie verhoogt. Dat komt doordat een nauwkeurige toepassing van het smeermiddel de spatverliezen vermindert, waardoor tegelijkertijd minder smeermiddel wordt verbruikt. Er is dus niet alleen minder smeermiddel nodig, maar het hoeft ook minder vaak te worden ververst — of misschien helemaal niet. 

Smering

De geometrie van de tandwielkast speelt ook een rol bij de levensduur van het smeermiddel, want een groter oppervlak vermindert de oxidatie, wat gunstig is voor de thermische vermogenslimiet. 

Een sterke oxidatie van het smeermiddel houdt in dat de vloeistof dikker wordt, waardoor de motorreductor vertraagt of zelfs uitvalt. De mate van oxidatie wordt versneld door hoge temperaturen, water, zuren en katalysatoren, zoals koper. Het gebruik van een hoogwaardig smeermiddel en het onderhoud zijn dus essentieel om een toenemende oxidatie te voorkomen. 

WEG’s WG20 motorreductoren hebben een lage oxidatie dankzij hun dichte tandwielkast tot een nominaal koppel van 600 Nm. Dit design verhindert dat de olie van buitenaf wordt verontreinigd, waardoor de oxidatiegraad steeds laag is en het verouderingsproces van het smeermiddel aanzienlijk wordt vertraagd. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden