7 juli 2021 - 2 min leestijd

FME-voorzitter bespreekt innovatiepact en Smart Industry met Koning Willem-Alexander

“Het versterken van onze strategische autonomie is niet alleen om geopolitieke redenen belangrijk, maar is ook van vitaal belang voor onze economieën. We zullen deze samenwerking verder uitbouwen op het gebied van de energietransitie, slimme industrieën, mobiliteit en zorg”, zei Henrar. 

Het is het eerste publiek belangrijke moment voor Henrar, die sinds 17 juni aan het roer van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie staat. Hij benadrukt in het bijzijn van de Koning dat “het absoluut essentieel is dat we onze inspanningen in de huidige Industrie 4.0-transformatie vermenigvuldigen, om ervoor te zorgen dat meer bedrijven de vruchten kunnen plukken van digitalisering”.

In Nederland wordt het Duitse Industrie 4.0 ‘Smart Industry’ genoemd, waar Henrar tevens voorzitter van is. “Op dit moment is slechts een kopgroep van 5-7% van alle Europese productiebedrijven daadwerkelijk ‘smart’, digitaal dus. Dit is volstrekt onvoldoende. We lopen het risico dat we in de toekomst de nieuwe generatie hightechapparatuur niet op concurrerende schaal kunnen ontwikkelen”.

Skills

Het grote tekort aan medewerkers met de juiste vaardigheden blijft een groot probleem in de technologische industrie. Henrar: “We moeten ons inspannen om onze beroepsbevolking zodanig te ontwikkelen, dat zij de razendsnelle technologische ontwikkelingen kan bijbenen”. Henrar wil daarom dat Nederland en Duitsland het voortouw nemen in een Nederlandse-Duitse ‘Digital Skills Alliance’, die ook openstaat voor andere Europese partners.

Beeld: © RVD – Martijn Beekman

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden