8 januari 2021 - 2 min leestijd

FPT-VIMAG richt nieuwe vakgroep 3D printing op

3D printen is een productietechniek met veel groeipotentieel. De leden hebben geconstateerd dat het potentieel van 3D printen onvoldoende wordt benut. De nieuwe vakgroep richt zich op het verhogen van het kennisniveau rondom 3D printing bij het MKB. De vakgroep heeft een brede vertegenwoordiging met fabrikanten en importeurs, maar ook software en nabewerking. Zo kan de vakgroep alle onderdelen van het 3D proces behandelen. De vakgroep heeft een duidelijk projectplan gemaakt dat zich vooral richt op de promotie van de relatief nieuwe productietechnologie.

Ook treedt de vakgroep op als vraagbaak voor de commissie TechniShow op dit vakgebied. Het innemen van een zichtbare positie als nationale vertegenwoordiger van 3D, kennisdelen over wanneer 3D printen de meest efficiënte productietechniek is en het zichtbaar maken van het proces van ontwerp tot en met nabewerking en welke producten hiervoor in aanmerking komen, geven de markt nieuwe inzichten en versterken de positie van FPT-VIMAG.

FPT-VIMAG heeft een groeiend ledenaantal op het gebied van 3D printing. Dit vergroot het collectieve belang om zichtbaar te zijn richting verschillende stakeholders en de markt. FPT-VIMAG is aangesloten bij de Europese koepelorganisatie CECIMO en daarmee de Nederlandse vertegenwoordiger voor additive manufacturing. FPT-VIMAG kan daarom, samen met leden, een vertaalslag maken van de Europese ontwikkelingen vanuit CECIMO voor 3D printing en wat dit betekent voor Nederland. Informatievoorziening voor deze specifieke ledengroep is daar een belangrijk onderdeel van. Een positie hierin innemen op dit thema als FPT-VIMAG is noodzakelijk om onze leden hierin te faciliteren en hun positie te versterken.

Tijdens de ledenvergadering op 25 november is de oprichting van de vakgroep 3D printing bekend gemaakt. FPT-VIMAG heeft nu 5 vakgroepen.

De vakgroep pakt in 2021 de volgende activiteiten op:

  • Het ontwikkelen van een online tool die het proces van 3D printing inzichtelijk maakt.
  • Op basis van de Europese ontwikkelingen een white paper schrijven over de ontwikkelingen van 3D printing in Nederland.
  • Een overzicht creëren van de opleidingen voor 3D voor zowel nieuwe medewerkers als voor de arbeidsmarkt.

De vakgroep 3D printing bestaat uit 11 leden:

Additive Industries, Bendertechniek, Cadmes, Dymato, Landré Machines, Leering Hengelo, Renishaw Benelux, Rösler Benelux, Siemens Nederland, TRUMPF Nederland en Valk Welding.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden