2 mei 2017 - 1 min leestijd

Gelderland en Overijssel willen ‘schone’ maakindustrie

De provincies Gelderland en Overijssel investeren €20 mln om de maakindustrie slimmer en schoner te maken. In 2020 moet 40% van de industriebedrijven digitaal produceren en 10% minder grondstoffen gebruiken. Koplopers in de regio Oost-Nederland, zoals AWL Techniek, producent van lasrobots, metaalbedrijf Almi en defensiebedrijf Thales, nemen een voortrekkersrol.

 

‘Meer groei, minder afval, meer banen’ zijn de belangrijkste doelstellingen van de Industrie Agenda, die ondernemers, overheden en intermediairs in beide provincies vrijdag gezamenlijk presenteren. ‘Door 3D-printing, robotisering en digitalisering verandert de industrie ingrijpend’, zegt de Gelderse D66-gedeputeerde Michiel Scheffer in een toelichting aan het FD. Volgens hem zullen ‘bedrijven, banen en hele industrietakken’ veranderen. Veel bedrijven moeten dus in actie komen, ‘maar veel bedrijven aarzelen nog’. ‘Met digitaliseringsvouchers, fieldlabs en “facility sharing” willen we ondernemers helpen om sneller de omslag naar digitaal en duurzaam produceren te maken’, stelt Scheffer.

De vouchers zijn ‘kleine subsidies’ tot €10.000 voor innovatieprojecten van mkb’ers. Oost-Nederland telt 15.000 industriebedrijven waar, aanverwante sectoren meegeteld, 400.000 mensen werken.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden