4 juli 2017 - 5 min leestijd

Haimer wordt complete systeemaanbieder na overname Microset

Met de overname van Microset GmbH is de Haimer Groep uitgegroeid tot een complete systeemaanbieder voor gereedschapsmanagement. De Microset gereedschapvoorinstelapparaten voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van Haimer en voldoen aan de behoeften van vrijwel alle verspanende bedrijven.

Succesvolle bewerkingen eisen nauwkeurige machines en gereedschaphouders, die ervoor zorgen dat de precisie van de spil direct wordt overgebracht naar de snijkanten van het snijgereedschap. Haimer is de afgelopen jaren de volledige systeemaanbieder geworden voor tool management. Managing Director en President van de Haimer Groep Andreas Haimer vat de ontwikkelingen als volgt samen: “Na de recente overname van Microset van DMG MORI en daarmee de uitbreiding van onze productportefeuille kunnen wij nu de gehele procesketen uit één bron aanbieden.” Voor hem was het vooral belangrijk dat de Microset-voorinsteltechniek voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen van Haimer. Andreas Haimer verklaart dat er absoluut geen twijfel bestaat dat de kwaliteit hieraan voldoet, omdat “alle Microset-machines – beginnend met het instapmodel tot de volledig geautomatiseerde meetmachines – zich onderscheiden door de eerste klas hardware, ideale ergonomie, evenals de eenvoudigheid van software en bediening. Deze worden ondersteund door een stabiele gietijzeren basisconstructie die de behoefte aan frequente kalibratie vermindert en de daaropvolgende problemen in de productieomgeving vermindert.

 

Premium machines met lineaire aandrijving

Een highlight uit de uitgebreide productportefeuille is de lineaire serie VIO. Het is de enige machineserie op de markt met een lineaire aandrijving voor efficiënte en nauwkeurige voorinstelling van boor-, frees- en draaigereedschap. De directe aandrijving in zowel de X- als de Z-as biedt de gebruiker een dynamische positionerende precisie en betrouwbaarheid van zelfs de langste en/of breedste gereedschappen. De repeteernauwkeurigheid van +/- 2 micrometer duidt op de hoge mate van kwaliteit die inherent is aan deze machines. De verhoogde snelheid van de lineaire aandrijving garandeert een productiviteitsverbetering van maximaal 25% tijdens het bewerkingsproces – dat alles met een goede prijs-prestatieverhouding. Alle machines van de Haimer Microset VIO-serie hebben een modulair ontwerp om een breed scala aan behoeften te dekken. Gereedschappen tot 160 kg en met een diameter en meetlengte tot 1.000 mm kunnen worden gemeten. De apparaten kunnen worden geüpgrade naar volledig geautomatiseerde CNC-meetmachines met geïntegreerde Haimer-krimptechnologie. De innovatieve éénhandige bediening maakt het mogelijk om de assen handmatig of automatisch te meten en garandeert een micrometer nauwkeurige fijne positionering. Ten slotte is de maximale kwaliteit tijdens het fabricageproces haalbaar door middel van snelle en nauwkeurige meting met de door microset eigen ontwikkelde software Microvision VIO. De gereedschapsmeting wordt door middel van een grote flatscreen monitor met hoge resolutie verduidelijkt.

 

Eenvoudig en precies

Met de Haimer Microset UNO-serie ligt de nadruk op precieze gereedschapsbepaling en consistente prestaties. Naast een touch-display, RFID-Chip-systeem en postprocessors voor alle conventionele besturingssystemen, omvatten de uitrustingsopties ook upgrades zoals autofocus of automatische aandrijving. Het verschil tussen de autofocus van de UNO en de handmatige versie is de mogelijkheid om automatisch aan de voorkant te focussen met een CNC-besturingssysteem in de C-as. Voor gereedschap met veel snijkanten is deze optie een bewezen tijdspaarder. Bovendien plaatst de automatische aandrijfversie de verschillende vlakken in de Z-as afzonderlijk en nadert ze automatisch de X-as. De gebruiker heeft geen speciale vaardigheden nodig, omdat de machine met een druk op de knop complexe gereedschappen meet met meerdere snijranden en niveaus. Indien nodig kunnen beide versies ook handmatig worden gebruikt als het standaardmodel. De UNO serie machines zijn verkrijgbaar in twee verschillende maten. De serie begint met de UNO 20/40 met een maximale gereedschapslengte van 400 mm op de Z-as; De UNO 20/70 heeft een maximale gereedschapslengte van 700mm. Beide versies zijn verkrijgbaar als tafelmodel met een 19″ flatscreen. Optioneel is er ook een 22″ of 23″ touchscreen en de comfortabele onderkast beschikbaar. Door gebruik te maken van spindeladapters die gemonteerd kunnen worden op de basis SK50-spindel, is het ook mogelijk om de meest populaire interfaces zoals HSK, Capto, VDI, KM of BMT te gebruiken.

 

Thermisch stabiele

De FEM geoptimaliseerde gietijzeren constructie is de solide basis van de Mircoset gereedschapvoorinstelmachines. De stijve basisunit met een driepunts ondersteuningssysteem zorgt voor stabiele en veilige positionering van de machine en zorgt voor een algehele makkelijke opstelling voor de hoogst mogelijke flexibiliteit in de productie. Extra functies zoals de visuele inspectie camera en optionele “fijn verstelling” verbeteren verder de functionaliteit van de machines. Met de functie release by touch (een intelligente sensorregeling om de X- en Z-as) stelt de UNO-serie nieuwe normen vast voor de instelmogelijkheden van gereedschappen, waardoor ze makkelijker kunnen worden gebruikt dan ooit. Microvision UNO biedt de exploitanten intuïtieve functionaliteit die nauwkeurige meetresultaten produceert. Een nauwkeurig focusvenster verhoogt de nauwkeurigheid en biedt zelfs nauwkeurige meetwaarden voor de meest complexe gereedschappen. De UNO-serie is compleet met opties zoals een thermomerker, een vacuüm klemsysteem, een tweede camera voor het instellen van draaigereedschappen en een precieze ISS-spindel met directe klemadapter (2 micrometer nauwkeurigheid).

Andreas Haimer vat samen: “Microset biedt een hoogwaardig alternatief en oplossing voor elke klant die iets nieuws wil kopen op het gebied van voorinstel-technologie. Zelfs als uw toolruimte op dit moment uitgerust is met andere technologieën, loont het zeker om nieuwe voorinstellingsapparaten aan te kopen wanneer u in nieuwe machines investeert. Op deze manier kunt u lange wachttijden vermijden en ook machine stilstand voorkomen. De eenvoudige en intuïtieve werking van de machines garandeert dat zelfs in een drie-schakeling de apparaten door elke medewerker kunnen worden bediend. Kortom, om de Microset-apparaten te gebruiken, hoeft u niet weken van tevoren opgeleid te worden, en u hoeft deze niet in een meetkamer met airconditioning te plaatsen om herhaalbare resultaten te krijgen. “

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden