15 juni 2017 - 3 min leestijd

Iscar, CNC Consult en Gelderblom CNC richten Smart Factory op

Er komt een ‘kleine’ Smart Factory in Gouda bij Iscar. Dit bedrijf opent samen met CNC Consult en Gelderblom CNC op 18 oktober hun eigen Smart Industry-demonstratiefabriek. Doel is om alles van CAD/CAM, via ERP tot machines en gereedschappen in één verbonden eco-systeem te tonen.

In het bedrijfsgebouw van Iscar in Gouda komt een kleine Smart Factory. Iscar CNC Consult en Gelderblom CNC hebben de handen ineen geslagen om een demo-opstelling te maken. In de Smart Factory laten de drie partijen zien hoe ze vanaf een tekening van een fictieve klant een product maken, door achtereenvolgens te programmeren, te controleren op beschikbaarheid van de gereedschappen, de planning van de machine in te voeren, en vervolgens real-time op de machine te zien hoe het proces verloopt en wat de productietijd is versus de gecalculeerde tijd.

De Smart Factory is ook een reactie op de hype rond Industrie 4.0. Eric van Leeuwen van Iscar: “Er is een overdaad aan initiatieven. In elk tijdschrift of in elke krant wordt de ene na de andere fabrikant geciteerd die bezig is met Industry 4.0. Het zijn tot dusverre allemaal losstaande voorbeelden. Terwijl het hele idee achter 4.0 juist is: integratie. Daarvan zijn nog niet veel proefopstellingen. Wij laten zien dat de driehoek machine/cadcam/gereedschap geïntegreerd is.”

 

BOL

Van Leeuwen realiseert zich dat ook deze Smart Factory een van de vele initiatieven is rond dit thema. Toch kan hij niet om het onderwerp heen. “Ik merk dat er een zekere 4.0-moeheid aan het ontstaan is. Het is voor velen nog een ‘ver van mijn bed show’. Wat op zich grappig is, want privé zijn we al volledig gewend aan integratie van systemen. Denk aan een boek dat je via de smartphone bij BOL bestelt en vervolgens op dezelfde smartphone direct betaalt vanuit je bankieren app, met de vingerafdruk. Hierbij zijn naadloos de processen van Bol, de bank en Apple geïntegreerd.”

Wat deze demo bijzonder maakt, is dat bij 95 procent van de bedrijven al deze stappen op ‘eilandjes’ worden gedaan waarbij telkens het werk overgedragen wordt. In deze opzet gaan we uit van één eco-systeem, dat continue gestuurd wordt. Hierdoor kan de klant een veel hoger spilrendement halen.

 

Impact

Is het niet vreemd om een Smart Factory te initiëren, mede vanuit een leverancier van gereedschappen? “De keuze voor een gereedschap is steeds minder op basis van de techniek, maar op basis van de impact die het heeft op de processen. Een gereedschap kan objectief beter zijn, maar als het teveel werk is om de CAD/CAM-systemen aan te passen, wordt de keuze soms niet gemaakt. Waarom? Omdat alle afdelingen eilanden zijn en het voordeel voor de een soms een nadeel is voor de ander. Wij moeten de logica hierachter goed begrijpen om goed gefundeerd een reactie te geven. Uiteindelijk willen we toch onze gereedschappen verkopen. Hoe meer wij begrijpen van de processen bij onze klanten hoe meer wij in staat zijn om advies te geven op een ander niveau.

We moeten van meer dan alleen gereedschappen verstand hebben.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden