25 november 2020 - 2 min leestijd

Maakindustrie vaak slachtoffer van cyberaanvallen

Hoewel geen enkele branche immuun is voor cyberspionage, worden sommige branches vaker aangevallen vanwege de informatie waarover zij beschikken. Als het specifiek gaat om aanvallen met betrekking tot cyberspionage, worden vooral de overheid (31%), de maakindustrie (22%) en de zakelijke dienstverlening (11%) vaak aangevallen.

Dat meldt Verizon in hun 2020 Cyber-Espionage Report (CER). Het rapport is gebaseerd op analyses van de afgelopen zeven jaar (2014-2020) van het Verizon Data Breach Investigations Report (DBIR). Uit de bevindingen blijkt dat cyberspionage een significante bedreiging voor veel branches is en dat hier geen one-size-fits-all-aanpak voor is. 

Bij 88% van hun aanvallen richten cyberspionnen zich op desktops en laptops, daarnaast vallen ze in 14% van de gevallen (ook) mobiele telefoons aan en in 10% van de gevallen webapplicaties. De informatie die cyberspionnen proberen buit te maken betref met name inloggegevens (56%), geheimen (49%), interne gegevens (12%) en gevoelige gegevens (7%). Bij veel aanvallen wordt naar meerdere soorten informatie gezocht. Cyberspionage-aanvallen worden vooral uitgevoerd door aanvallers die banden hebben met staten (85%), naties (8%),de georganiseerde misdaad (4%) en voormalig werknemers (2%). Als wordt gekeken naar de motieven van cyberaanvallen, dan blijkt vooral financieel gewin (86%) de belangrijkste drijfveer. Cyberspionage (10%) is hierna het meest voorkomende motief. De meest voorkomende technieken die cyberspionnen gebruiken zijn malware (90%), social (83%) en hacking (80%).

Het volledige rapport met meer data en inzichten is hier beschikbaar.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden