Hoewel geen enkele branche immuun is voor cyberspionage, worden sommige branches vaker aangevallen vanwege de informatie waarover zij beschikken. Als het specifiek gaat om aanvallen met betrekking tot cyberspionage, worden vooral de overheid (31%), de maakindustrie (22%) en de zakelijke dienstverlening (11%) vaak aangevallen.
Dat meldt Verizon in hun 2020 Cyber-Espionage Report (CER). Het rapport is gebaseerd op analyses van de afgelopen zeven jaar (2014-2020) van het Verizon Data Breach Investigations Report (DBIR). Uit de bevindingen blijkt dat cyberspionage een significante bedreiging voor veel branches is en dat hier geen one-size-fits-all-aanpak voor is.
Bij 88% van hun aanvallen richten cyberspionnen zich op desktops en laptops, daarnaast vallen ze in 14% van de gevallen (ook) mobiele telefoons aan en in 10% van de gevallen webapplicaties. De informatie die cyberspionnen proberen buit te maken betref met name inloggegevens (56%), geheimen (49%), interne gegevens (12%) en gevoelige gegevens (7%). Bij veel aanvallen wordt naar meerdere soorten informatie gezocht. Cyberspionage-aanvallen worden vooral uitgevoerd door aanvallers die banden hebben met staten (85%), naties (8%),de georganiseerde misdaad (4%) en voormalig werknemers (2%). Als wordt gekeken naar de motieven van cyberaanvallen, dan blijkt vooral financieel gewin (86%) de belangrijkste drijfveer. Cyberspionage (10%) is hierna het meest voorkomende motief. De meest voorkomende technieken die cyberspionnen gebruiken zijn malware (90%), social (83%) en hacking (80%).
Het volledige rapport met meer data en inzichten is hier beschikbaar.
Limas wordt de dealer van de zogenoemde Cubebox. Deze robotcel met industriele robot is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan …
De 2022-edities van TechniShow en ESEF Maakindustrie worden geopend door de CEO van ASML, Peter Wennink, en de voorzitter van …
Als er één marktsegment is dat verandert en innoveert, is het wel de groep bedrijven die additive manufacturing-technologie ontwikkelt. Toch …
Het Kabinet investeert te weinig in de transitie naar een circulaire economie. Daarom roepen FME en Metaalunie de regering op …