31 maart 2022 - 3 min leestijd

Manueel metaal bewerken in een geautomatiseerd proces? “Zonder vakmensen kun je het niet maken”

Tummers Plaatbewerking verwerkt voornamelijk rvs: lasersnijden, kanten en samenstellen. Ofschoon het proces grotendeels is geautomatiseerd, kan het bedrijf niet zonder een manuele ontbraammachine. Daarvoor zet het de Timesavers 10 series Manual Grinder in. “Veel van ons plaatwerk is bestemd voor de voedingsmiddelenindustrie. Het rvs moet altijd afgeronde kanten hebben.”

In de hallen van Tummers Plaatbewerking in het Brabantse Hoogerheide staat Ricardo Moerkens, directeur bij Tummers Plaatbewerking, naast een gigantische toren. Het is het geautomatiseerde platenmagazijn van het bedrijf. Automatische metaalbehandeling is onderdeel van de verdere automatisering bij Tummers Plaatbewerking. Des te opvallender is een kleine stand-alone machine in de keten. Bijna aan het einde van het proces staat een 10 series Manual Grinder van Timesavers. 

Moerkens glimlacht als hij de Manual Grinder ziet. De 10 series staat in lijn met twee Timesavers 42 RB-ontbraammachines. “Veel van ons plaatwerk is bestemd voor de voedingsmiddelenindustrie. Het rvs moet altijd afgeronde kanten hebben. Deze machines zijn uitermate geschikt om dat te realiseren. We zetten de manual grinder in als we producten hebben die een wat mindere slijpkwaliteit hebben, zodat we ze van tevoren kunnen bewerken. De verdere bewerking gebeurt dan in de RB-series. Het gaat daarbij voornamelijk om de kleinere producten. Vroeger werd hier misschien nog weleens een slijptol voor gebruikt, maar dat zullen we niet zo snel meer doen. Veiligheid gaat boven alles.”

One-stop-shop

Tummers Plaatbewerking is onderdeel van de Tummers Groep. In 1976 startte Tummers als machinebedrijf en onderhoudspartner voor de Zeeuwse aardappelindustrie. Vandaag de dag bedenkt, produceert en onderhoudt Tummers Food Processing Solutions machines voor de voedselverwerkende industrie. Tummers Simon Dryers Technology is een expert in droogtechnieken, met een eigen lab in Nottingham. Behalve voor de voedingsmiddelenindustrie werkt het ook voor de farmaceutische, chemicaliën- en zetmeelindustrie. 

Terug naar Tummers Plaatbewerking. Dat was oorspronkelijk een afdeling van de machinefabriek, maar is inmiddels een succesvolle zelfstandige onderneming. “We begonnen eigenlijk als kleine afdeling, maar zijn nu een zelfstandige onderneming met ruim zestig medewerkers. We hebben ons ontwikkeld tot een one-stop shop voor plaatwerk: enkelstuks en kleine series, grote series, plaatwerk voor de machinebouw en zelfs design-plaatwerk.”

Tummers Plaatbewerking verwerkt voornamelijk rvs: lasersnijden, kanten en samenstellen. “Wat ons uniek maakt, is dat we ondanks een grote mate van automatisering echte vakmensen hebben. Dat moet ook wel. Veel van wat onze klanten van ons vragen is speciaal werk, vaak enkelstuks. Zonder vakmensen kun je dat niet maken.”

Metaalslakken verwijderen

De 10 series Manual Grinder die bij Tummers Plaatbewerking staat, is geschikt voor snel afbramen, kantafronden en finishen van metaal. Volgens Timesavers is het ‘instapmodel’ een alternatief voor handmatig ontbramen. De veelzijdige machine heeft twee roterende, diskvormige koppen. De disks zijn gemakkelijk te verwisselen, voor gebruik van verschillende typen schuurschijven en borstels. Beschikbare borsteltypen zijn er niet alleen voor ontbramen, kantafronden en finishen, maar ook voor het verwijderen van laseroxide en het verwijderen van zware slakken. Op de disks met zachte klittenband-pads passen alle typen schuurpapier: van grof tot fijn, voor het bereiken van een spiegelfinish. Met de 180 graden draai-as is het eenvoudig om snel te schakelen tussen verschillende bewerkingsmogelijkheden. 

“We werken nu ruim tien jaar samen met Timesavers”, vertelt Moerkens. “We kiezen voor deze machines, omdat ze degelijk zijn, lage onderhoudskosten hebben en een hoge standtijd van de gebruikte tools garanderen. De machines zijn makkelijk te bedienen en goed uitlegbaar voor en door collega’s. En de richtingloze borstel in de RB 32 die ze gebruiken is voor onze producten uitermate geschikt. Onze klanten in de voedingsmiddelenindustrie verwachten die kwaliteit van ons. Dus wij verwachten die kwaliteit van onze leveranciers.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden