17 september 2020 - 2 min leestijd

Metaalunie: ‘Prinsjesdag biedt kansen voor mkb’

Het kabinet heeft op een sobere Prinsjesdag de rijksbegroting voor 2021 gepresenteerd. In de miljoenennota zitten afspraken waar het mkb van kan profiteren. Door de voortzetting van steunmaatregelen zoals het NOW-pakket loopt de staatsschuld verder op met bijna €44 miljard. Toch rekent het kabinet op 3,5% economische groei. “Koninklijke Metaalunie is blij met de aandacht voor de positie van het mkb en het voortzetten van de steunmaatregelen zoals NOW 3.0 en het uitsmeren van het terugbetalen van uitgestelde belastingen”, zo reageert Jos Kleiboer, directeur Beleid van Metaalunie op de kabinetsplannen.

 

De meest in het oog springende maatregel is de verlaging van de eerste schijf in de vennootschapsbelasting en de verlenging van de schijf waarover dit lagere tarief wordt geheven. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ‘Met het coronapakket en bijvoorbeeld de verlaging van de vennootschapsbelasting naar 15% voor winsten tot uiteindelijk 400.000 euro kunnen we veel meer mkb’ers de komende jaren een zetje in de rug geven. Toch is het zeker nog niet allemaal halleluja. De fiscale maatregelen tegen familiebedrijven rondom box 2, de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek en het feit dat er nog steeds onbedoeld ondernemers buiten de corona-steunmaatregelen vallen, helpen niet. Hier gaan we de komende maanden kijken wat we politiek voor elkaar kunnen boksen om dat te verbeteren.’ Ook wil hij dat het kabinet ondernemers langer de tijd geeft – vier in plaats van twee jaar – om uitgestelde belastingen terug te betalen. ‘Anders gaan ondernemers meer dan 35% extra belasting per maand betalen en dat zet juist een rem op investeringen.’

“De verlaging van de zelfstandigenaftrek is ongelukkig en toont de onmacht van politiek Den Haag om zelfstandige ondernemers te onderscheiden van schijnzelfstandigheid. Echt ondernemerschap moet gestimuleerd blijven: daar moet dus een goede (investerings)regeling tegenover komen te staan”, aldus Kleiboer.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden