2 mei 2017 - 4 min leestijd

Mkb-ondernemers trekken opgaande lijn overtuigend door

Het herstel in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf schakelt naar een hogere versnelling: in 2015 steeg de omzet gemiddeld met 5% (+4% in 2014). Vooral de bouw en de horeca deden het in dit opzicht goed. Verder zagen grotere bedrijven (met een omzet van meer dan 10 miljoen) de omzet relatief vaak groeien of in elk geval stabiliseren, net als de winst. Ondanks een toename van de bedrijfskosten (gemiddeld +2%) kwam de winst voor het mkb als geheel 30% hoger uit dan een jaar eerder. Ondernemers in de noordelijke provincies presteerden hierbij beter dan de rest van Nederland. Dit blijkt uit het SRA-Sectorrapport ‘Branches in Zicht 2016’. SRA is een netwerk van 370 accountantskantoren dat meer dan 50% van alle mkb-bedrijven als klant heeft.

 

De verdere verbetering van de omzet- en resultaatontwikkeling in het mkb over 2015 is herleid uit harde, gedetailleerde cijfers, gebaseerd op de jaarrekeningenverzameling van SRA-kantoren in de unieke benchmarkdatabase Branche in Zicht. Deze database bevat van de afgelopen vijf jaar ruim 100.000 jaarrekeningen. SRA kan op geanonimiseerd jaarrekeningpostniveau cijfers vergelijken en heeft daardoor meer data beschikbaar dan bijvoorbeeld banken, het CBS of de Kamer van Koophandel. Het beeld over 2015 is dus geen prognose, maar een eerste echte ‘afdruk’ die een reëel inzicht geeft in bedrijven, branches, regio’s en het hele mkb van Nederland. Branche-experts en branchepanels geven vervolgens duiding aan de cijfers.

 

Groei op alle fronten

Het Nederlandse bedrijfsleven zit op alle fronten in de lift. Voor het tweede jaar op rij kwamen er over de hele linie positieve cijfers uit de bus. Zo blijkt dat de omzet bij 58% van de mkb-ondernemers is gegroeid of in elk geval gelijk is gebleven en dat de winstgevendheid per saldo verder is verbeterd. Wel zijn de verschillen tussen de branches behoorlijk: de bouw en de horeca deden het relatief goed, terwijl de zorgsector en specialistische zakelijke dienstverleners achterbleven.

 

Industrie

De industrie was in 2014 koploper wat betreft omzetgroei. Over 2015 is de groei wat afgevlakt, maar noteert de sector nog steeds een bovengemiddelde omzetgroei van 8%. Het aantal ondernemers dat de omzet zag toenemen of in elk geval gelijk blijven, was bovengemiddeld (68,2% versus ruim 58% voor het mkb als geheel). De winstgevendheid verbeterde (+29,3%), maar het tempo nam af ten opzichte van het voorgaande jaar. Het eigen vermogen kwam bijna 27% hoger uit. De brutomarge groeide met 7,9%. Eenderde zag de omzet dalen

Bij een dikke 31% van de bedrijven in de industrie is de omzet in 2015 gedaald (de grootste groep vertegenwoordigde een kleine omzetdaling) ten opzichte van 2014, terwijl bij ruim 68% de omzet gelijk bleef of juist toenam.

 

Perspectieven

Industriële ondernemers zijn al een tijdje positief gestemd over hun sector. De verwachting is dan ook dat de Nederlandse industrie kan profiteren van de aantrekkende economie, hoewel mondiale ontwikkelingen roet in het eten kunnen gooien. Zo zagen ondernemers volgens het CBS een negatieve omzetgroei in januari van dit jaar. Over het hele jaar wordt naar verwachting wel een plus verwacht. Een van de grotere uitdagingen voor de industrie blijft het tekort aan geschoolde technici. Andere uitdaging is smart industry (automatisering van processen, toepassing van allerlei digitale middelen in productontwikkeling en bij toeleveranciers) dat hoog op de agenda van ondernemers dient te staan.

 

Branche in Zicht

Voor specialistische kennis over eigen branche en bedrijf én unieke brancherapportages die gebaseerd zijn op de meest actuele en betrouwbare cijfers, trends en ontwikkelingen ontwikkelde SRA voor ondernemers Branche in Zicht. SRA is het grootste netwerk van accountants en adviseurs in Nederland (370 kantoren) dat meer dan 50% van alle mkb-bedrijven als klant heeft. De database van Branche in Zicht verenigt alle jaarrekeningen van al die mkb-bedrijven. De getallen uit de database, aangevuld met kennis van experts uit de eigen branche, geven ondernemers een uitgelezen kans om de positie van hun eigen bedrijf te verbeteren.

 

Link naar het SRA-sectorrapport ‘Branches in Zicht 2016’
Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden