24 maart 2023 - 2 min leestijd

‘Private equity belangrijker in machinebouw’

Private equity-bedrijven uit binnen- en buitenland nemen steeds vaker machinbouwers op. Deze financiele partijen hebben door een ‘buy-and-build’-strategie enkele nieuwe, grote en professioneel geleide bedrijfsgroepen samengesteld. Dit kan de concurrentie- verhoudingen binnen de Nederlandse verspaningsmarkt veranderen.

Dat blijkt uit het rapport ‘Consolidatie in de metaalbewerking’ van ABN Amro. De meeste nieuwgevormde bedrijfsgroepen hebben het profiel van een industriële verspaner en zetten in op volledig geautomatiseerde productie van grotere series. Schaalgrootte is namelijk essentieel om de hoge investeringen in machines en automatisering te kunnen dragen. De aansturing van dergelijke verspaners verschuift van technologie- naar bedrijfskundig-gedreven. Financiële doelstellingen als Return on Investment (RoI) en Return on Equity (RoE) doen hun intrede.

De stevige stappen die de ruim gefinancierde industriële verspaners zetten in productieautomatisering en de professionalisering van hun organisatie zorgt ervoor dat het verschil tussen de generieke en industriële verspaners steeds groter wordt. Daarmee wordt de eventuele doorgroei van generieke naar industriële verspaner steeds lastiger. Dat wil niet zeggen dat een overstap nodig is: voor beide type verspaners is en blijft er een markt, maar profilering is wel belangrijk om de juiste klanten te trekken. Naar verwachting wordt de grootste groei in de markt door de industriële verspaners gerealiseerd. Maar dat is ook nodig is om de enorme investeringen terug te verdienen.

Risico

Het ontstaan van grote bedrijfsgroepen die in handen zijn van private equity kent ook mogelijke nadelen. Private equity-partijen kennen vaak een beperkte investeringshorizon. Na vijf tot zeven jaar wordt meestal gekeken naar doorverkoop, de zogenoemde exit. Hierdoor bestaat de kans dat de maakindustrie wellicht op langere termijn uit Nederland verdwijnt wanneer nieuwgevormde bedrijfsgroepen opgeslokt worden door buitenlandse multinationals. Strategische investeerders en ‘family offices’ als Vado Beheer, Aalberts Investments en Wintermans hebben veelal een investeringsstrategie die is gericht op de lange termijn.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden