2 mei 2017 - 3 min leestijd

RICO kantpers met 4 m buiglengte voor Peters Metaaltechniek

“Als toeleverancier houd je bij voorkeur zoveel mogelijk bewerkingen onder één dak. Wanneer je zelf niet over de geschikte machines beschikt, ben je afhankelijk van derden, met het risico dan een deelbewerking niet op tijd wordt geleverd”, legt directeur/eigenaar Herman Peters van Peters Metaaltechniek in Emmen uit. Om die reden investeerde zijn bedrijf kort geleden in een RICO kantpers met een grote buiglengte van 4100 mm.

 

Als allround toeleverancier werkt Peters Metaaltechniek onder meer voor bedrijven uit de bouw, zorg, industrie, zuivel en horeca. “Onze kracht is dat we snel en flexibel kunnen leveren, zowel constructiewerk, als halffabrikaten en complete eindproducten in plaatwerk. We beschikten al over 2 Gasparini kantpersen met een buiglengte van 3 m. Voor een grote order van gevelcassettes voor een nieuw theater in Barendrecht wilden we het zetwerk in eigen huis doen en niet afhankelijk van derden zijn. De 3,56 lange aluminium gevelcassettes zetten we nu op een RICO PRCB kantpers. Metall, leverancier van onder meer Gasparini, RAS, Muratec en Boschert bood ons deze kantpers van de Portugese fabrikant Rico als alternatief aan. Na een uitgebreide vergelijking naar min of meer vergelijkbare kantpersen stak deze Rico kantpers er volgens ons met kop en schouders boven uit,” licht Herman Peters toe.

 

Touch screen

De RICO PRCB 160 ton/4100 mm is standaard uitgerust met een Delem DA66T touch screen besturing die 7 assen bestuurt. Verder heeft de machine op wens van Peters een vergrote slag van de persbalk en een vergrote opening. Herman Peters: “Daarmee beschikken we over de nieuwste techniek op het gebied van kanten. Vooral de Delem besturing maakt het makkelijk de machine te programmeren. De machine is bovendien opvallend netjes afgewerkt, wat je van veel machines in dat prijssegment niet kunt zeggen. Al met al prima techniek met een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding.” RICO bouwt zowel kantpersen als guillotinescharen en behoren sinds een aantal jaar tot het standaardleveringsprogramma van Metall.

 

Synchro

De RICO PRCB kantpers is een synchromachine, waarbij de bovenbalk electronisch-hydraulisch wordt gebalanceerd. De positie van de bovenbalk wordt constant gecontroleerd door het aflezen van 2 lineaire encoders (0,01mm precisie) gesitueerd op Y1 en Y2. De plaats en wijze van montage van deze encoders is erg belangrijk. Bij de RICO machines zijn deze dusdanig gemonteerd, dat ze tijdens het buigen niet onderhevig zijn aan uitvering van het frame. Het voordeel hiervan is dat een vervorming van het frame geen invloed heeft op de buighoek welke wordt gebogen.

De buighoek wordt gecalculeerd door de CNC zonder dat deze wordt beïnvloed door vervormingen tijdens het buigen.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden