18 maart 2020 - 5 min leestijd

Twintigste editie van AMB in Stuttgart

Van 15 tot 19 september 2020 wordt in Stuttgart de twintigste editie van de AMB georganiseerd. Hier worden op 120.000 vierkante meter nieuwe producten en oplossingen gepresenteerd die alle aspecten van de verspanende metaalbewerking omvatten.

Sinds de beginjaren 1980 biedt de AMB exposanten, organisaties, persvertegenwoordigers en bezoekers een platform voor de nieuwste technologie op het gebied van de verspaning. Naast concrete aanschaf- en investeringsonderwerpen zijn voor alle deelnemers het persoonlijke contact en de uitwisseling van kennis en ervaring tijdens gesprekken, presentaties en discussies belangrijke factoren tot succes. “De AMB viert dit jaar haar 20e jubileum en heeft zich sinds het begin in 1982 consequent ontwikkeld tot een voorbeeld van de branche”, zegt Roland Bleinroth, woordvoerder van de directie van de beurs Stuttgart. “Vooral in turbulente tijden zoals wij die nu beleven, zijn constanten zoals de AMB van groot belang, want nu zijn doelgerichte informatie en nieuwe visies voor de productie van morgen vereist”, benadrukt Bleinroth.

 

Toekomstbestendigheid door digitalisering

Van meet af aan heeft de AMB ernaar gestreefd om deze doelgerichte informatie te bieden en innovaties live te presenteren. Hier wordt vakbezoekers getoond met welke middelen meer omzetgroei en kostenbesparingen met name door een verhoogde productiviteit en efficiëntie van hun installaties en machines gerealiseerd kunnen worden. Ook dit jaar zal de tentoonstelling voor de metaalbewerking de bezoekers weer talrijke benaderingen presenteren die laten zien hoe bijvoorbeeld met behulp van Industrie 4.0 en de digitalisering van processen hun productie toekomstbestendig en efficiënter kan worden. Gunnar Mey, afdelingsmanager Industrie van de beurs Stuttgart, preciseert: “de AMB 2020 biedt exposanten een platform om te laten zien welke projecten op het gebied van digitalisering al met succes gerealiseerd werden. De bezoeker vindt passende toepassingen, nieuwste machines en installaties en voor elke branchespecifieke taakstelling de juiste contactpersoon. De AMB brengt op die manier aanbod en vraag bij elkaar.”

 

Grote uitdagingen

Ondanks een goede start in 2020 met gestegen orderontvangsten voor de gehele Duitse machine- en installatiebouw staan de meeste metaalbewerkende en – verwerkende ondernemingen momenteel voor grote uitdagingen. Met name in de belangrijke afnemersbranche van de automobielindustrie zijn door nieuwe mobiliteitsconcepten omvangrijke veranderingsprocessen noodzakelijk: “in de afgelopen jaren was ongeveer 18 procent van de AMB-bezoekers actief op het gebied van de voertuigbouw”, legt Mey uit. “Voor deze doelgroep maar ook voor bezoekers uit de medische techniek, de lucht- en ruimtevaart of de constructietechniek presenteren de AMB-exposanten oplossingen om nieuwe wegen in te slaan en antwoorden op dringende vragen te krijgen. Het gaat er nu om actief naar nieuwe productiemiddelen en productiemogelijkheden, innovatieve oplossingen en naar geschikte partners te zoeken. Daarvoor biedt de AMB het optimale kader”, voegt Mey eraan toe, want “in Stuttgart zijn dit jaar weer de wereldmarktleiders op het gebied van de verspaning aanwezig, en de bezoekers kunnen honderden machines live beleven.”

Om het bezoek zo efficiënt mogelijk te regelen, is de AMB als volgt ingedeeld: in het L- Bank Forum (hal 1) en de Jacques Lanners-hal (hal 3) bevinden zich de bewerkingsgereedschappen en opspangereedschappen. In de Mahle-hal (hal 4) en Oskar Lapp-hal (hal 6) ligt het accent op draaimachines en draai-automaten. De hallen 7, 9 en de Paul Horn-hal (hal 10) omvatten het tentoonstellingsprogramma freesmachines, afnemende werktuigmachines, meettechniek en kwaliteitsborging alsook flexibele productiecellen/-systemen, bewerkingscentra en vertandings- of boormachines. In hal 5 staan schuur- en gereedschapsschuurmachines en alles wat daarbij behoort. De Alfred Kärcher-hal (hal 8) presenteert de noviteiten op het gebied van zaag- en doorslijpmachines, oppervlaktetechniek, markeersystemen, hardheid-, verwarmingsmachines, smering en koeling alsmede veiligheids- en milieutechniek. De aanbieders rondom digitale bedrijfsprocessen en productie, software en engineering alsmede de besturings- en aandrijftechniek zijn aanwezig in hal 2 (ICS) en nabij ingang oost. Hier bevinden zich ook de aanbieders van mechanische componenten en algemene accessoires. De spilfabrikanten en bijbehorende dienstverleners staan gezamenlijk op de galerie in het L-Bank-Forum (hal 1).

 

Omlijstingsprogramma

De 2018 gelanceerde “Digital Way” zal dit jaar gedurende de gehele AMB plaatsvinden. Voor het eerst kunnen alle AMB-exposanten zich speciaal met hun digitale oplossingen en toepassingen in een guide book presenteren. Bezoekers beschikken daarbij over een begeleider waarmee zij naar keuze via online inhoudslijsten, de bijbehorende smartphone-app of een gedrukt exemplaar een individuele self-guided- tour langs deze exposanten van de AMB kunnen starten. Zo kunnen zij op zoek gaan naar de voor hen passende partners om op die manier de mogelijkheden van de digitalisering voor hun eigen bedrijf optimaal te benutten.

Een nieuw formaat in het omlijstingsprogramma van de AMB 2020 is de trend-lounge die de bezoekers een kosteloos forum biedt voor kennisoverdracht en ideeënuitwisseling met experts. Op vijf forumdagen staan diverse onderwerpen centraal zoals digitalisering of additieve productie in de metaalbewerking.

Met de Smart Factory bij ingang oost kunnen bezoekers live beleven hoe een complete procesketen in een digitaal netwerk opgenomen en grotendeels geautomatiseerd kan worden. Diverse ondernemingen presenteren hier zowel reëel alsook virtueel de afzonderlijke processtappen van orderbegin tot en met het voltooide product.

Nieuwe guided tours over actuele onderwerpen, overige presentaties, spannende wedstrijden en speciale shows ronden het AMB-omlijstingsprogramma af.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden