27 juli 2021 - 2 min leestijd

Vakwijs en Technicom ontwikkelen mbo-opleiding Storingsmonteur

Vakwijs Opleidingen en Technicom hebben gezamenlijk de mbo-opleiding Storingsmonteur Elektro & Instrumentatie ontwikkeld. De opleiding is met name bedoeld voor monteurs die in een industriële omgeving werken.

Het is een van de eerste technische opleidingen waar een wettelijk erkend mbo-certificaat niveau 3 uit voortvloeit. Vakwijs en Technicom hebben de opleiding – die onderdeel is van de mbo-opleiding Eerste Monteur Service en Onderhoud Elektrotechniek en Instrumentatie – samen met de branche ontwikkeld en voeren de opleiding gezamenlijk uit. Technicom is als erkende mbo-instelling verantwoordelijk voor de examinering en certificering van de opleiding en verzorgt daarnaast de theorie-onderdelen. Vakwijs beschikt over trainingscentra en instructeurs die verantwoordelijk zijn voor het praktijkgedeelte.

Praktijkgericht

De opleiding kent een sterk praktijkgerichte vorm; deelnemers gaan aan de slag met individuele praktijkopdrachten die helpen om de theorie te vertalen naar het dagelijks werk. De opleiding is vooral bedoeld voor monteurs die werken in een industriële omgeving en kennis en vaardigheden missen om elektro- of instrumenttechnische storingen te lokaliseren en op te lossen. De opleiding vraagt een gedegen elektrotechnische achtergrond (mbo 2 of 3 en enkele jaren werkervaring) en biedt niet alleen een landelijk erkend mbo-certificaat, maar ook de juiste ingrediënten voor medewerkers om zich verder te ontwikkelen.

Ministeriele erkenning

Mbo-certificaten kunnen niet zomaar worden uitgegeven. Onderwijsinstellingen kunnen samen met bedrijven en brancheorganisaties een verzoek indienen bij de minister, voor erkenning van een mbo-deelopleiding. Onderwijsinstellingen Vakwijs en Technicom zijn samen met brancheorganisaties UNETO-VNI, NVKL, OTIB en het FNV tot dit certificaat gekomen. Inmiddels is het mbo-certificaat goedgekeurd door de minister en is het een erkende mbo-kwalificatie.
Zo’n mbo-kwalificatie heeft verschillende voordelen. Een voordeel is dat heel gericht opgeleid kan worden naar een behoefte van de markt: alleen dat stuk uit de volledige mbo-kwalificatie dat nodig is. Voor de deelnemer die de opleiding volgt heeft een mbo-certificaat meer arbeidsmarktwaarde dan zomaar een certificaat, stellen Vakwijs en Technicom: ‘het is in de wet erkend als officieel certificaat, maar wordt ook als waardevol beschouwd door de brancheorganisaties en bedrijven’.
Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden