Genomineerden TechniShow Innovatie Awards 2016

Op woensdag 20 januari 2016 werden de genomineerden van de TechniShow Innovatie Awards 2016 bekendgemaakt tijdens de persbijeenkomst in Media Plaza bij Jaarbeurs in Utrecht. In totaal hadden 31 TechniShow exposanten zich met 33 innnovaties aangemeld. Hiervan zijn 10 inzendingen genomineerd. De uitreiking van de platina, gouden en zilveren award is op maandag 14 maart 2016, aan de vooravond van de TechniShow 2016.

De tien nominaties voor de TechniShow Innovatie Awards 2016 zijn:

 

BUS`Handelmij

De Paftec CleanSpace adembescherming is in de visie van de jury een illustratief voorbeeld hoe de persoonlijke bescherming van de medewerkers in de metaalbranche nog verder verbeterd kan worden. Om deze reden is het masker genomineerd. Het masker heeft een doordacht ontwerp en verbetert de veiligheid en arbeidsomstandigheden van een gebruiker. Het ontbreken van slangen en de automatische regeling zijn pluspunten.


Exner Ingenieurstechniek

exnerDe inzending van Exner is door de jury genomineerd, omdat het automatische robotprogrammeersysteem volgens de jury onderscheidend is en bovendien goed inzetbaar voor de automatisering van enkelstuksfabricage. Zeker in de staalbouw is automatisering een stevige opgave. Het systeem biedt hiervoor oplossingen: de combinatie van scannen met een lasercamera en vervolgens het genereren van een programma voor de robot is vernieuwend.


FANUC 

fanucDe robot CR-35iA van Fanuc is een opmerkelijke robot: inzetbaar als een industriële, collaboratieve robot én toch in staat om een massa van 35 kg verreikend te hanteren. Opvallend is de aanraakgevoelige cover die de veiligheid van de operator garandeert. Fanuc sluit met de robot goed aan op de behoefte in de metaalproductietechniek aan robots die met én naast mensen kunnen werken. 


hex

Hexagon Manufacturing Intelligence

De werkplaatsmeetmachine Tigo SF van Hexagon is naar de mening van de jury een goede oplossing om te kunnen voldoen aan de stijgende nauwkeurigheidseisen in de metaalbranche. Een 3D-meetmachine die direct inzetbaar is op de werkvloer kan voor veel bedrijven een uitkomst zijn. Ook omdat deze meetmachine een laag investeringsniveau heeft. Een goede stap
om hogere nauwkeurigheden te waarborgen.


pero

Gibac Chemie

De eisen gelet op reinheid van werkstukken worden steeds hoger. Het reinigingssysteem Pero maakt het metaalbedrijven mogelijk om op eigentijdse wijze die eisen te bereiken. Het is een compacte machine die met verschillende reinigingsmiddelen inzetbaar is. Over het energieverbruik is goed nagedacht. De jury ziet deze machine als een mogelijke oplossing voor de reinigingsproblemen van veel metaalbedrijven.


romias

Romias

Met de robotbesturing Romias-MI zet Romias een volgende stap om het gebruikersgemak bij het werken met robots te verbeteren. Het spreekt de jury aan dat er een oplossing aangeboden wordt voor het oplossen van simpele storingen bij complexe robotcellen. Dit zal de effectiviteit van het robotsysteem verbeteren. Ook het zelflerend vermogen en de ingebouwde intelligentie is opmerkelijk. Dit zal de taak van operators vereenvoudigen.


STYLE CNC Machines

stylecncStyle biedt met de mogelijkheid om maatvoering aan te brengen én een tekening af te drukken vanuit een CNC-besturing een goede oplossing aan bedrijven die handmatig programmeren, bijvoorbeeld vanuit een schets, aan de machine. De optie is duidelijk ontwikkeld vanuit een klantbehoefte. Het gemaakte werkstuk kan nu vergezeld worden van een tekening met maatvoering zonder dat een extra stap naar de werkvoorbereiding nodig is. Een efficiënte manier van werken.


Tuwi

schroderMet de Schröder Powerbend laat Tuwi zien dat het zwenkbuigen een interessant alternatief kan zijn voor afkanten als productietechniek voor het buigen van plaatdelen. Opvallend bij deze zwenkbuigmachine zijn de zuigtafel voor de positionering van de plaat en de optionele draaibare bovenbalk waarmee meer gereedschappen beschikbaar komen bij het buigen van complexe plaatdelen. Zwenkbuigen is een techniek die naar de mening van de jury meer aandacht zou moeten krijgen van de metaalbranche.


ven

Ven Fasteners

De Lubo Smart Lubrication is volgens de jury een illustratief voorbeeld hoe een simpele verandering toch kan resulteren in grote verbeteringen voor een eindgebruiker. Om het vreten van roestvast staal tijdens het aanbrengen van mechanische verbindingen te voorkomen wordt de droge pasta vooraf op de bouten aangebracht. Het is dan niet meer nodig om tijdens het aanbrengen van boutverbindingen met een pasta te werken. De jury waardeert deze oplossing.


widenhorn

Widenhorn

De Logibarre Zaagconvertor van Widenhorn ziet de jury als een inspirerend voorbeeld hoe handmatige taken in een productie-omgeving geautomatiseerd kunnen worden. Een vereiste voor de metaalindustrie. Het is nu mogelijk om CNC-gestuurde zaagmachine offline te programmeren. Bovendien verhoogt het nesten van de zaagdelen het materiaalrendement.