17 april 2024 - 1 min leestijd

Minder omzet en minder orders voor ASML

De omzet van ASML is de afgelopen drie maanden gedaald ten opzichte van een jaar geleden. De omzet kwam uit op 5,3 miljard euro, een daling van 20 procent. Ook kwamen er minder nieuwe orders binnen. Er werd voor 3,6 miljard euro aan bestellingen geplaatst, tegenover ruim 9 miljard aan bestellingen een kwartaal eerder. Dat liet het Veldhovense bedrijf vandaag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers weten.

De daling is niet onverwacht. Eerder dit jaar gaf de chipmachinefabrikant al aan dat 2024 een tussenjaar zou worden. In 2025 zou de groei weer moeten aantrekken. “We investeren dit jaar voor de groei die we in de tweede helft van het jaar verwachten en zeker in 2025″, zegt de financiële topman Roger Dassen in een toelichting op de kwartaalcijfers. “We zijn nu al mensen aan het aannemen en aan het opleiden in de fabrieken.” ASML rekent er op dat in 2025 de omzet herteld is en tussen de 30 tot 40 miljard euro zal zijn. 

De nettowinst zakte met 37% naar €1,2 mrd. Die nettowinst was iets hoger dan verwacht. Dassen maakte ook bekend dat ASML een tweede zogenoemde High NA-machine heeft geleverd. Dat is de allernieuwste versie van ASML’s EUV-machine, die ongeveer 350 miljoen euro per stuk kosten. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden