2 mei 2017 - 4 min leestijd

Vakkanjers worden tiende op WorldSkills

“Geweldig! We zijn tiende van de wereld in ons vak mechatronica en hebben een onderscheiding voor Excellent vakmanschap. De WorldSkills waren het hoogtepunt waar we ruim twee jaar naar toe hebben geleefd. En we hebben op het juiste moment gepiekt!”

Mitchel Mulder (20) en Diewer van der Schoor (20) zijn echte Vakkanjers! In 2013 werden ze Nederlands Kampioen Mechatronica tijdens de VakkanjerWedstrijden. Daarna volgden kwalificatiewedstrijden, diverse oefeninterlands, de EuroSkills in Lille en uiteindelijk afgelopen augustus de WorldSkills in São Paulo, Brazilië. “De WorldSkills waren fantastisch! Het is echt heel bijzonder om hieraan mee te doen. Er waren 38 landenteams bij mechatronica, dat is echt indrukwekkend, zoveel mensen die met hetzelfde vak bezig zijn als wij en ook allemaal zo goed mogelijk willen scoren”, zegt Diewer enthousiast. “Het is niet alleen de wedstrijd en de grootte daarvan, maar ook de ervaring van São Paulo”, voegt Mitchel er aan toe. “São Paulo is heel anders dan alles wat ik tot nu toe heb gezien. Heel rijk en heel arm ligt hier constant vlak naast elkaar. Dat is soms confronterend. Heel bijzonder vond ik de excursie naar een basisschool. Elk landenteam bezocht een andere school. De leerlingen gaven een dans- en zangvoorstelling en daarna stelden ze vragen aan ons. Ik was onder de indruk hoeveel deze jonge kinderen van Nederland wisten en wat ze allemaal wilden weten. Natuurlijk over ons drugsbeleid, maar ook hoe wij onder de zeespiegel leven, onze dijken. En het meest waren ze geïnteresseerd in onze waterzuiveringssystemen, omdat ze hier een tekort aan drinkwater hebben. Alles bij elkaar een overweldigende ervaring!”

Stress
Diewer en Mitchel zijn zeker tevreden over hun prestatie. Diewer: “Natuurlijk is een podiumplek het mooist, maar je moet ook realistisch zijn. Er deden 38 landen mee en wij zijn tiende. Ons doel was minimaal 500 punten halen en we hebben 520 punten, daar zijn we blij mee. Bij de professional practice hadden we slechts vier foutjes in vier dagen. Dat is mooi. Bij de technische punten hebben we er meer verloren.” “Alle deelnemers laten her en der wat punten liggen, dat hoort er bij”, zegt Mitchel. “Wat ons echt een aantal punten heeft gekost is de opdracht van de laatste ochtend. Toen is onze PLC op het laatste moment gecrasht. Alles stond klaar voor opleveren en toen ging het mis. Dat was een verschrikkelijk moment, stress! Je weet dat dat je punten gaat kosten en dan moet je toch kalm blijven. Gelukkig konden we het probleem in de middag snel oplossen, maar voor de ochtend hebben we geen punten gekregen. Dat was erg jammer.”

Ervaring
De ervaring van de eerdere wedstrijden heeft de jongens zeker geholpen. Met name de EuroSkills. Mitchel: “We hadden geen idee wat we konden verwachten toen we daar heen gingen. Het was groot en druk. En de wedstrijd ging goed. Daar ben ik wel zelfverzekerder door geworden en daardoor kon ik in Sao Paulo ook rustig blijven en was de druk minder groot. En de wetenschap dat we goed kunnen samenwerken en goed communiceren.” “De WorldSkills leken wel op de EuroSkills, maar dan honderd keer groter”, zegt Diewer lachend. “Ik heb nooit de achterkant van onze wedstrijdhal gezien, en er waren drie van die hallen, zo groot was het.” 

Inmiddels hebben ze de smaak van wedstrijd doen flink te pakken. Diewer: “Erg jammer dat je maar een keer aan de EuroSkills en WorldSkills mee mag doen. Anders schreven we ons vandaag nog in voor de volgende editie!”

Verder leren
Mitchel en Diewer hebben net hun opleiding aan het ROC Mondriaan afgerond en beginnen beiden aan de hbo-opleiding Mechatronica aan de Haagse Hogeschool. Mitchel: “Door deelname aan de wedstrijden hebben we de afgelopen jaren enorm veel geleerd. Meer dan je in die tijd op school leert. Diewer is steeds beter en sneller gaan bouwen en ik probeer mijn programma’s steeds compacter te maken.” Mitchel: “Mechatronica is het mooiste vak dat er is. Juist door de combinatie van elektronica en mechanica en programmeren, het omvat echt alle onderdelen. Overal waar industrialisatie en automatisering wordt toegepast, wordt gebruik gemaakt van mechatronica! Dat maakt het zo bijzonder en leuk om in door te leren. Ik wil graag zo goed mogelijk in mijn vak zijn, maar ook zo veel mogelijk er over leren.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden