Het aantal bezoekers van EMO Hannover blijft gestaag dalen. Dit jaar waren er 92.000 mensen die de grootste Europese beurs op het gebied van metaalbewerking bezochten. Bij de vorige editie in 2019 waren dat er 116.000 en in 2017 zelfs 130.000.
EMO Commissaris-Generaal Carl Martin Welcker zelf is positief. “Na de vierjarige pauze is de herlancering een groot succes geweest voor EMO Hannover”. Volgens hem was de kracht internationaliteit van de exposanten en bezoekers, en de beurs bood opnieuw een perfect platform voor eersteklas technologische innovaties. “We hebben hier alles gezien voor de toekomst van productie: nieuwe oplossingen voor automatisering, voor netwerken binnen de fabriek en voor duurzame productie. Wanneer digitalisering zijn weg vindt naar de fabriek, is er geen einde aan het potentieel voor nieuwe oplossingen en verhoogde efficiëntie. Dit werd indrukwekkend gedemonstreerd door de exposanten. En ondanks de gespannen economische situatie was er een positieve sfeer op het evenement”. vervolgt Welcker.
Ongeveer 1.850 exposanten namen deel, waarbij ongeveer 70 procent afkomstig was uit 45 verschillende landen, waaronder China, Italië, Taiwan, Zwitserland en Japan. Van de ongeveer 92.000 vakbezoekers kwam 54 procent uit 130 landen. Hier waren de vijf grootste bezoekende landen Turkije, China, Nederland, Italië en Polen. Ongeveer een derde van de vakbezoekers kwam uit Azië.
Cobots
Uit de bezoekersenquête blijkt dat 30 procent van de bezoekers ‘het verkrijgen van informatie over innovaties en trends’ als hun hoogste prioriteit beschouwde. Een ander doel was het vinden van concrete oplossingen voor hun specifieke problemen. Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten was een andere reden waarom automatisering een duidelijke focus had op de vakbeurs. Meer dan een derde van de bezoekers noemde dit als een belangrijke kwestie voor de industrie. Bijna een kwart noemde digitalisering en netwerken.
Bij EMO werden enkele honderden robots geteld. Een nieuw aspect is dat het niet langer nodig is om programmeervaardigheden te hebben om cobots (samenwerkende robots) te gebruiken voor verschillende toepassingen zoals laden en lossen, kwaliteitscontrole, schilderen, wassen en verbinding maken met meetapparatuur. De cobots zijn uitgerust met sensoren die het menselijk gevoel voor aanraking nabootsen.
Energie-efficiëntie
De toekomst van duurzaamheid in de productie stond hoog op de agenda voor 68 procent van de bezoekers. Buitenlanders maakten drie kwart van deze groep uit, wat betekent dat ze sterker vertegenwoordigd waren dan hun Duitse collega’s. Een belangrijk aspect was efficiëntie. Enkele voorbeelden: de Product Carbon Footprint geeft het niveau van koolstofemissies tijdens de productie aan en voorziet klanten van gedetailleerde informatie over welke indirecte emissies de gereedschappen die ze gebruiken bijdragen aan hun totale koolstofvoetafdruk. Een ander voorbeeld is de structuur van spindels die zijn ontworpen voor energie-efficiëntie en niet primair voor maximale prestaties. Tot slot kunnen koelsmeermiddelen langer worden gebruikt door monitoring en filtratie.
Foto: Deutsche Messe
De Nederlandse high techsector, met ASML en Philips als trekkers, blijft in Nederland veruit de grootste private investeerder in R&D. …
De verdere ontwikkeling van een competitieve Europese maakindustrie heeft geld nodig. Net zoals de staatsteun in de Verenigde Staten en …
Cadmes is vanaf heden officieel reseller zijn van SolidCam, een softwarepakket voor geïntegreerde CAM-oplossingen binnen CAD-omgevingen, zoals Solidworks. SolidCam staat …
De Soestse bedrijven Straal Totaal Soest en Midcoat zijn vanaf 27 november 2024 onderdeel zijn geworden van LOA Full Surface …