Industrie 4.0, ook wel Smart Industry genoemd, is een onderwerp waar iedere organisatie in de maakindustrie mee bezig is. Een fabriek slim maken is echter niet eenvoudig en brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Welke componenten moet een Industrie 4.0-oplossing bijvoorbeeld bevatten? En hoe zijn bestaande systemen in deze oplossing te integreren? Het SMART Machining Platform helpt bedrijven hun fabrieken slim te maken. Hoe een geïntegreerde Industrie 4.0-oplossing eruitziet, tonen de betrokken partijen van 1 tot en met 4 september 2020 op TechniShow in Jaarbeurs Utrecht.
Slimme productiesystemen bieden veel voordelen. Zo geeft een slimme fabriek meer controle over het productieproces, waardoor bedrijven het proces nauwkeuriger kunnen aansturen. “Vraagt een klant bijvoorbeeld om met hoge spoed een kleine productierun te draaien? Dankzij de controle die Industrie 4.0-oplossing biedt, is het mogelijk deze spoedorder tussen de ingeplande orders te draaien, zonder hiervoor de productieplanning volledig te hoeven omgooien”, legt Rudy Breddels uit namens de communicatiecommissie van het SMART Machining Platform.
Wie nu niet inzet op Industrie 4.0, loopt het risico in de toekomst opdrachten mis te lopen. “Europa loopt op het gebied van Industrie 4.0 achter op andere delen van de wereld. En niet zonder risico. Zo verwachten wij dat klanten steeds hogere eisen gaan stellen aan de levertijd en kwaliteit. Indien bedrijven niet inzetten op Industrie 4.0 en automatisering, zijn zij niet in staat aan deze eisen te voldoen.”
Een Industrie 4.0-oplossing bestaat uit allerlei componenten die nauw met elkaar samenwerken. Productiebedrijven staan voor de uitdaging de juiste componenten te selecteren en te combineren tot een geïntegreerde oplossing. Hun kennis is echter beperkt, wat uitdagingen oplevert. Zo hebben zij moeite het overzicht te behouden over de beschikbare opties en deze te vergelijken.
Het SMART Machining Platform ondersteunt hen met onafhankelijk en objectief advies. De deelnemende partijen richten zich binnen het SMART Machining Platform ieder op de onderdelen die zij zelf leveren. Deze componenten variëren van ERP-functionaliteit tot de uiteindelijke productie en metingen achteraf. Het advies dat de partijen geven, is toegespitst op hun eigen vakgebied. Bedrijven beschikken hiermee over één aanspreekpunt voor al hun vragen met betrekking tot Industrie 4.0 en advies van A tot Z.
Een Industrie 4.0-oplossing bestaat niet uit vaste onderdelen; bedrijven bepalen zelf welke componenten zij willen combineren. Beschikt een bedrijf bijvoorbeeld al over een ERP-pakket, dan is deze bestaande oplossing in veel gevallen te integreren in de Industrie 4.0-oplossing. Klanten hoeven dit component dus niet te vernieuwen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een meetoplossing of een CAD/CAM-systeem.
Het omarmen van Smart Industry vereist bij veel bedrijven een omslag in hun denkwijze. Indien bedrijven capaciteit tekortkomen om bijvoorbeeld een nieuwe omvangrijke order te vervullen, kiezen zij al snel voor de aanschaf van meer machines. “Het SMART Machining Platform laat zien dat dit niet altijd de beste aanpak is. Deze capaciteitswinst kan soms ook behaald worden door bestaande productiesystemen slim te maken en efficiënter te laten werken.”
Ook ontbreekt het benodigde overzicht vaak. “In veel gevallen is dit te wijten aan een gebrek aan de juiste ICT-kennis. Bedrijven beschikken vaak vooral over technisch personeel, dat gespecialiseerd is in productietechnologie.”
De sleutel ligt in het automatiseren van processen. “Dit geeft bedrijven meer grip op het productieproces en verkort de doorlooptijd en daarmee de levertijd. Procesautomatisering helpt echter ook de kwaliteit van productie te vergroten, uitval van systemen tegen te gaan en efficiëntie te vergroten. Bedrijven verbeteren hiermee onder de streep simpelweg hun nettoresultaat”, aldus Breddels.
Hoe zo’n geïntegreerde Industrie 4.0-oplossing eruitziet, tonen de initiatiefnemers van het SMART Machining Platform op de beursvloer van TechniShow. De tien betrokken leveranciers tonen op de beursvloer ieder hun eigen componenten en laten zien hoe deze componenten gezamenlijk een Industrie 4.0-oplossing vormen. Allerlei vragen komen hierbij aan bod. “Hoe kan ik grip krijgen op de planning? Hoe kan ik de software van de machine gemakkelijker bedienen? Hoe wordt die machine een onderdeel van mijn bestand? Hoe koppel ik dat aan mijn ERP-systeem?”, licht John Kooning, managing director bij DMG MORI Netherlands, toe.
Maarten van Teeffelen, directeur CNC-Consult & Automation: “De bedrijven die op TechniShow verzameld zijn, dekken alle applicaties binnen de productie-industrie af. Dus vanaf ERP, via productieplanning om het dan via CAD/CAM naar de machine te krijgen. Daarbij horen natuurlijk ook productiemiddelen, zoals gereedschappen en opspanningen om dat via robotisering op de productiemachine te krijgen.”
De oplossing van de TechniShow draait in het Experience Centrum van BMO Automation in Nederweert. “Daar worden seminars en workshops gehouden voor de leden. Alles is gericht op kennisdeling. Je kunt terecht met meerdere vragen aan alle deelnemende partners en je gaat naar huis met één antwoord”, aldus Maarten van Bun, marketing manager bij BMO Automation.
“Het platform is bedoeld om kennis te delen. We nodigen daarom productiebedrijven uit om onderdeel daarvan te worden. We zijn geen concurrent van productiebedrijven, maar willen juist onze kennis met hen delen”, aldus Van Teeffelen. Bedrijven kunnen zich kosteloos aansluiten bij het SMART Machining Platform. Is uw interesse gewekt? Bezoek het SMART Machining Platform op TechniShow 2020 in hal 12.
Rudy Breddels is als externe adviseur betrokken bij de communicatiecommissie van SMART Machining Platform.
De groeiende tekorten aan technische vakmensen in techniek, bouw, mobiliteit en energie bedreigen de vooruitgang op het gebied van maatschappelijke …
De Europese investeringsmaatschappij Apheon heeft een meerderheidsbelang verworven in Hittech Group. Het managementteam en de particuliere aandeelhouders zullen samen met …
De Nederlandse high techsector, met ASML en Philips als trekkers, blijft in Nederland veruit de grootste private investeerder in R&D. …
De verdere ontwikkeling van een competitieve Europese maakindustrie heeft geld nodig. Net zoals de staatssteun in de Verenigde Staten en …