19 augustus 2019 - 5 min leestijd

Technishow 2020: Meer ruimte voor verspanende industrie

De industrie is booming. Orderportefeuilles zijn goed gevuld en op korte termijn ziet het er niet naar uit dat daar verandering in komt. De markt wil dat graag laten zien en dat is merkbaar bij de organisatie van TechniShow 2020. Bedrijven melden zich spontaan om deel te nemen, of verzoeken om meer ruimte om de nieuwste machines te laten zien.

Het gaat dus goed met TechniShow. De snelst groeiende markt is verspanende CNC machines. Hiervoor is uitbreiding naar hal 11 binnen Jaarbeurs zelfs noodzakelijk. Het event wordt completer dan ooit. De meer dan 400 exposanten zorgen ervoor dat bijna 1.500 specialisten aanwezig zijn om vraagstukken van ruim 40.000 bezoekers te beantwoorden.

Deelnemers over TechniShow 2020

Als leverancier van verspanende CNC machines is het belangrijk om bij TechniShow 2020 te laten zien wat je in huis hebt. De extra ruimte die nu beschikbaar komt helpt zeer om meer aandacht te vestigen op alle ontwikkelingen.

Hans Blomen van Limas CNC Machinery onderschrijft dit. “Het is de enige grote beurs op dit gebied in Nederland. Hier moet je gewoon staan”. Met wat voor machines dat zal zijn, is nog even onduidelijk. “Er zal in ieder geval een grote Matec machine staan. Wat we verder nog laten zien, moeten we nog uitwerken”. Veel van de Duitse leveranciers kunnen op dit moment nog niet zeggen welke machines voor de show beschikbaar zijn. Revolutionaire ontwikkelingen als de 5-asser van een aantal jaar geleden, zijn er op dit moment niet. Wel zie je steeds vaker machines die frezen en 3D-printen combineren.

Bendertechniek bv is een van de bedrijven die er weer zin in heeft. “Je moet er gewoon zijn”, zegt Gijsbert Bender. “Met deze beurs, met zoveel werkende machines kom je vanzelf in contact met nieuwe mensen en oude bekenden”. De leverancier van draai-, frees- en slijpmachines voor de verspanende metaal- en kunststofverwerkende industrie “mag niet klagen” als het om orders gaat. Voor TechniShow 2020 verwacht Bender een aantal nieuwe ontwikkelingen te tonen. Hij kijkt al uit naar september.

Dijkink Machinery uit Rossum zet in september in op de zeer intuïtieve software van Hurco GmbH, waarmee zij samen aanwezig zijn tijdens TechniShow 2020. De software draait op een aantal machines die tijdens het event te zien zijn. Dijkink’s filosofie is dat de software ervoor dient te zorgen dat een machine – ook een 5-asser – snel geconfigureerd moet kunnen worden om de downtime zo kort mogelijk te hebben. “Met de software van Hurco kan dit gerealiseerd worden”, zegt Wouter Dijkink die onderweg is naar een training van Hurco aan het Como Meer in Italië. “Dit pakket maakt het mogelijk om een machine in drie tot vijf dagen om te bouwen naar een nieuwe configuratie.
In de decembereditie van TechniShow Magazine wordt uitvoerig aandacht besteed aan innovaties op dit gebied.

Oude Reimer, sinds 1957 importeur en leverancier van gereedschappen en machines voor de verspanende industrie laat ook dit keer weer een breed scala aan werkende noviteiten zien, gecombineerd met de laatste gereedschappen. “Het wordt een goed overzicht van het totale leveringsprogramma”, zegt Danny van Rij. “Wat er precies komt te staan is nu nog niet bekend”. Dat zal in de komende maanden duidelijk worden.

Keerzijde van goed gevulde orderportefeuilles

De orderportefeuilles zijn goed gevuld en dat is mooi. Er is echter een keerzijde. Op dit moment is er een groot gebrek aan personeel dat met dit soort high tech machines overweg kan. Niet alleen op middelbaar-, maar ook op hoger niveau. Het UWV meldde in juli dat 3,2% van de Nederlandse beroepsbevolking een WW-uitkering geniet. Een afname met ruim 18% ten opzichte van vorig jaar. De personeelstekorten doen zich vooral voor in de industrie, waar “CNC-verspaners” met name worden genoemd. In het tweede kwartaal van 2019 ondervond bijna 20% van de werkgevers belemmeringen door personeelstekorten. Bestaande opleidingen kunnen niet snel genoeg leveren. Daarom hebben werkgevers in diverse regio’s de handen ineen geslagen om via verkorte opleidingen kansen te bieden aan bijvoorbeeld zij-instromers.

“Je moet creatief zijn als het gaat om personeel”, zegt Dijkink. “Er is nu eenmaal veel werkgelegenheid en reguliere opleidingen vragen veel tijd. Ook is het zo dat jongeren weer enthousiast gemaakt moeten worden voor de industrie. Het is daarom van belang om beschikbaar personeel in een zo kort mogelijke tijd op te leiden om een kleine set producten snel en heel goed te maken. Door te specialiseren houd je controle en zorg je voor een optimale kwaliteit van het eindproduct.” “Het wegbezuinigen van bedrijfsopleidingen die bijvoorbeeld Philips en Fokker vroeger hadden, dragen nu bij aan de uitdagingen op de arbeidsmarkt”, zegt Van Rij. “Ik zeg dit al dertig jaar en Nederland wordt nu pas wakker.”

Blomen onderschrijft dit. “Wij hebben aandacht voor de arbeidsmarkt de laatste jaren wat laten versloffen. Wij zien nu dat er heel anders naar werk wordt gekeken dan een aantal jaren geleden. Niet alleen een goed salaris is van belang. Men kijkt anders aan tegen arbeidstijden en arbeidsvoorwaarden dan vroeger”.

De huidige economische omstandigheden zorgen voor veel vraag. Niet alleen naar machines, maar zeker ook gekwalificeerd personeel voor bediening en onderhoud. Het bedrijfsleven trekt er hard aan om aan alle verwachtingen te voldoen en floreert. De uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn groot en kunnen op de lange termijn ook hun invloed hebben op de orderportefeuille. Goede, gerichte opleidingen kunnen bijdragen aan een stabielere markt en initiatieven moeten ondersteund worden.

Technishow 2020

Van 1 tot en met 4 september 2020 wordt TechniShow 2020 georganiseerd in Jaarbeurs in Utrecht. TechniShow is het grootste evenement in de Benelux met meer dan 1.000 draaiende machines, processen en robots op het gebied van productietechnologie.

Kijk voor meer informatie op www.technishow.nl

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden