16 februari 2018 - 3 min leestijd

Desktop Metal groeit onderdelen natuurlijk met Live Parts

Tijdens SolidWorks World in Los Angeles heeft Desktop Metal een software geïntroduceerd die onderdelen natuurlijk kan laten ‘groeien’. Het ontwerp past zich automatisch aan, aan veranderende omgevingen en omstandigheden zoals levende cellen dat ook doen. De software moet het engineers gemakkelijker maken om ontwerpen te optimaliseren voor 3D-printen.

Met Live Parts heeft Desktop Metal (DM) een software in het leven geroepen om het maken generatieve ontwerpen voor 3D-printen te vereenvoudigen. De software maakt gebruik van morfogenetische principes en geavanceerde simulatie om binnen een paar minuten sterke en lichtgewichte onderdelen te vormen. Bijzonder is dat de software automatisch in real-time de ontwerpen genereert. Visueel geeft het aan waar deeltjes bijkomen om het onderdeel te versterken of deeltjes weg vallen om het lichter te maken. Met Live Parts kunnen gebruikers profiteren van alle voordelen van 3D-printen, waaronder ontwerpflexibiliteit en materiaalefficiëntie, zonder veel ervaring of kennis te hebben van additive manufacturing (AM). “3D-printen begint bij het ontwerp. Ons enige doel bij DM was om 3D-printen met metaal toegankelijker te maken. Engineers weten niet hoe onderdelen geoptimaliseerd kunnen worden voor AM. Live Parts zorgt er voor dat engineers niet een compleet nieuwe ontwerptechniek hoeven aan te leren. Het werkt net als de natuur waarbij alles begint met cellen die groeien en zich constant in real-time aanpassen aan hun omgeving. Door de natuur te observeren zijn we op dit radicale idee gekomen om onderdelen te laten groeien op cel-niveau”, vertelt Andy Roberts, Senior Software engineer bij DM.

 

Van ontwerp tot 3D-printen

Tijdens SolidWorks World is aangekondigd dat DM een samenwerking is aangegaan met SolidWorks om het ontwerpen voor AM door middel van onderwijs te bevorderen. Daarbij ligt de focus op educatieve initiatieven en de ontwikkeling van geavanceerde oplossingen voor generatieve ontwerpen. “Niet iedereen print metaal. Het vergt veel kennis om een succesvol product te maken. De reden van onze samenwerking is om de mogelijkheden voor 3D-printen met metaal onder de knie te krijgen. Als je als gebruiker niet weet waarmee je bezig bent, dan is de kans groot dat geprinte onderdelen niet exact overeenkomen met de gewenste specificaties. Ontwerp en fabricage moeten daarom hand in hand gaan. Daarmee kunnen we elkaar versterken”, vertelt Gian Paolo Bassi, CEO, SolidWorks, Dassault Systèmes, Vanaf februari is een vroege versie van Live Parts beschikbaar voor alle SolidWorks-gebruikers om te testen en feedback te geven. Live Parts is echter niet het enige aspect van de samenwerking tussen Desktop Metal en SolidWorks. Samen werken ze ook aan verschillende educatieve initiatieven, waaronder 3D-metalprinting certificering en gezamenlijke inhoudsprogramma’s. Ze zullen ook samenwerken aan functies waarmee gebruikers een volledig additieve workflow kunnen krijgen, van ontwerp tot 3D-printen.

“Vooruitgang op het gebied van 3D-technologie, van 3D-printen tot materiaalkunde, kan leiden tot een enorme groei voor industrieën, met name naarmate toepassingen naar productie evolueren”, aldus Bassi. “Door samen te werken met een pionier in de branche kunnen onze klanten de complexiteit van het ontwikkelen vereenvoudigen waardoor nieuwe ontwerpen sneller gemaakt kunnen worden.”

De onderstaande video geeft een nog duidelijker beeld van Live Parts:

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden