2 mei 2017 - 2 min leestijd

Hybride technologie voor puntlassen

Begrippen als energiebesparing, kostenbesparing en duurzaamheid klinken wellicht bekend in de oren. Ze speelden ook mee bij de ontwikkeling van de nieuwe P60 Hybride Inverter puntlasmachine van Tecna. Door een combinatie van de inverter- en condensator ontladingstechniek ontstaat een nieuwe hybride technologie. Deze technologie zorgt voor een energiebesparing tot 80% en een duidelijke verbreding van het toepassingsgebied.

Het unieke aan deze hybride puntlasmachine is dat het vermogen gegenereerd wordt door de bestaande inverter techniek te combineren met de condensator ontladingstechniek. Het benodigde vermogen wordt in de condensatoren opgeslagen waardoor er bijna geen stroom meer van het netstroom verbruikt wordt. De inverter wordt gebruikt voor het aansturen van het lasproces. Een unieke combinatie van twee technieken zorgt ervoor dat de stroombron voor punt- en projectielassen elkaars positieve eigenschappen versterken en elkaars negatieve eigenschappen opheffen.

80% energiebesparing
Het grootste secundaire voordeel is de minimale stroomconsumptie en netspanning van slechts 32 Ampère in vergelijking tot 100-200 Ampère. Hierdoor ontstaat er een energiebesparing tot maar liefst 80%, afhankelijk van de te verlassen materiaalsoort. De hybride technologie maakt het mogelijk om met een driefase netaansluiting van 32 Ampère een vermogen tot 60.000 Ampère te genereren.

Breed toepassingsgebied
Met deze hybride techniek ligt een veel breder toepassingsgebied binnen bereik van het punt- en projectielassen in de plaat- en draadverwerkende metaalindustrie. Denk hierbij aan moeilijk verlasbare materiaalsoorten (bijvoorbeeld aluminium, roestvaststaal en gecoate staalsoorten), maar ook verbindingen tussen verschillende materiaalsoorten op één product. Ook bij het projectielassen zijn er nieuwe mogelijkheden waarbij verbindingen kunnen worden gerealiseerd, wat niet mogelijk is met de conventionele techniek.

“Deze puntlasmachine is dus kostenbesparend en zeer breed inzetbaar binnen de industriële metaalsector,” vat Wim Goedhart van Laskar Puntlastechniek samen. “Het geheim zit hem uiteindelijk in de hybride technologie, die de invertertechniek combineert met de energieopslag in een condensatorbatterij.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden