24 mei 2017 - 2 min leestijd

3.600-ton Schuler pers voor lichtgewicht construeren

De kosten voor de productie van koolstofvezelversterkte kunststoffen (CFRP) verminderen met 25 procent, het energieverbruik met de helft reduceren en een recyclingpercentage van 80 procent bereiken: Zo luiden de doelstellingen van het Institute for Advanced Composites Manufacturing Innovation (IACMI) in Knoxville, Tennessee. Om dit te bereiken heeft de non-profit onderzoeksorganisatie die deel uitmaakt van het netwerk “Manufacturing USA”, nu het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Detroit, Michigan uitgebreid met een hydraulische 3.600-ton pers van Schuler.

De IACMI richt zich technologisch op de toepassingsgebieden voertuigcomponenten, windmolens en systemen voor gecomprimeerde gasopslag. “Over de hele wereld moeten we de productiviteit van energie verhogen en gelijktijdig het energieverbruik over de levenscyclus van een product verminderen. Een uitstekende manier om dit te bereiken is door gebruik te maken van efficiënt en economisch geproduceerde CFRP-componenten”, vertelt Ray Boeman, adjunct-directeur van Automotive Engineering en Program Director voor het centrum van IACMI – De Composites Institute in Detroit. De nieuwe pers wordt geëxploiteerd door de Michigan State University in opdracht van IACMI. IACMI-leden kunnen de installatie gebruiken voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. “Door de leden gratis toegang te geven tot de CFRP productie-installatie, kunnen bedrijven de technologie eigen maken en nieuwe producten ontwikkelen en produceren. Met de hulp van Schuler hebben we beschikking over een productiesysteem die verder nergens in de Verenigde Staten te vinden is”, vertelt Boeman.

 

Buigsmeedtechnologie

“Onze pers is niet alleen voorzien van een dynamische drukregeling voor een lager energieverbruik, maar beschikt ook over een slijtagecompensatie”, zegt Paul Nicholson, CEO van Schuler in Noord-Amerika. “Daarnaast heeft de pers een buigsmeedtechnologie om systeemgerelateerde afwijkingen in procesvariabelen en materialen te compenseren. Zo wordt een gelijkmatige werkstukdikte verkregen.” Buigsmeedlijnen zijn noodzakelijk bij het produceren van dunne werkstukken met kleine toleranties die onder de 0,2 mm liggen. Dit geldt niet alleen voor de bewerking van CFRP, maar ook voor andere lichtgewicht materialen zoals bijvoorbeeld aluminium.

De nieuwe hydraulische pers met een opspanvlak van 3,6 m x 2,4 m zal eind mei operationeel zijn. In totaal zullen 150 IACMI-leden gebruik kunnen maken van de nieuwe aanwinst.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden